Na Donovaloch sa začína lyžovať

Štvorsedačková lanovka a 800-metrová zjazdovka na Záhradišti, detský lyžiarsky vlek a 300-metrová zjazdovka budú v prevádzke na Donovaloch pri Banskej Bystrici. Sezóna sa tu začína 26. 11. 2005 lyžiarska sezóna.

25.11.2005 12:23
debata

 Svahy umelo zasnežili a na 30-centimetrovú vrstvu technického snehu napadlo asi 10 centimetrov sne­hu.

Branislav Veľký zo spoločnosti Park Snow, prevádzkujúcej lyžiarske stredisko na Donovaloch, potvrdil, že nová kombinovaná lanovka s celkovou prepravnou kapacitou 2 500 lyžiarov za hodinu začne premávať na Novú hoľu 15. decembra. Okrem najväčšej tohtoročnej investície a novinky v známom zimnom stredisku cestovného ruchu pribudnú nové skiservisy a rozšíri sa zjazdovka.

Lyžiari z Banskej Bystrice sa doň dostanú od 26. novembra cez víkendové dni bezplatným skibusom. Spred výpravnej budovy Autobusovej stanice odchádza o 7.30 h a popoludní sa vracia z parkoviska na Donovaloch o 16.30 h. Bezplatné skibusy budú dopravovať návštevníkov do lyžiarskeho strediska počas vianočných sviatkov a od 26. decembra každú sobotu a nedeľu aj z Bratislavy, Trenčína a Nitry. Od 26. decembra bude voziť bezplatný skibus z Banskej Bystrice lyžiarov aj na večernú lyžovačku a po jej skončení z Donovalov naspäť.

„Ceny lyžiarskych lístkov sa oproti vlaňajšku zvýšili pred hlavnou lyžiarskou sezónou o 70 a 50 Sk. Dospelý za celodenný lístok zaplatí 450 a dieťa 310 Sk. V hlavnej sezóne počas sviatkov budú stáť lístky rovnako ako v minulom roku a po Vianociach sa ich ceny znížia,“ povedal Veľký.

Doplnil, že na Donovaloch v tomto roku plánujú preinvestovať celkom asi 300 miliónov Sk. Novú lanovku, ktorá je kombináciou otvorenej sedačky a kabínky, francúzskej firmy Poma za takmer 130 miliónov Sk začali budovať z vlastných zdrojov v máji 2005 namiesto vyradenej trojsedačkovej lanovky. Cesta z údolnej stanice po pôvodnej trase na vrchol, čo je približne 1 300 metrov, sa skráti na novej lanovke z asi 12 minút na 4,22 minúty. Šesťsedačka s kabínkami nahradí pôvodnú technologicky zastaranú lanovku, premávajúcu na Novú Hoľu od roku 1981.íkov vo Vysokých Tatrách"

debata chyba