Na Islande našli unikátne mince

Unikátne mince z 11. storočia - z obdobia panovania nórskeho kráľa Haralda - našli sa v zrúcaninách objektu pozostávajúceho z troch budov v lokalite Káranhnjúkar.

28.11.2005 11:41
debata

Ruiny budov ležia takmer 600 metrov nad úrovňou morskej hladiny. Mince našiel majiteľ pozemku v Adalbóle a odovzdal ich príslušnému ministerstvu. Proces ohodnocovania mincí expertmi sa skončí do konca roku.

Ide o veľmi vzácne mince, uviedol Anton Holt, kurátor numizmatickej zbierky Sedlabanki Íslands. Doposiaľ je známych len 33 exemplárov tohto druhu mincí, zdôraznil expert. O hodnote nájdeného pokladu sa nevyjadril.

Island má históriu akoby pupočnou šnúrou prepojenú s kra­jinami Škandinávskeho polostrova. Prvými obyvateľmi alebo skôr návšteníkmi boli podľa písomných a archeologických prameňov keltskí Íri, neskôr na ostrov priplavili drsní a odvážni Vikingovia. Postupne ovládli Island Nóri a Dáni. Po rozšírení dánskeho  vplyvu na konci 14. storočia sa Island vyvíjal len veľmi pomaly a ekonomika upadala. Situácia sa zmenila až v 20. storočí, kedy sa Island stal nezávislou krajinou a hospodársky sa vzmáhal vďaka rybolovu. V sú­časnosti sa Island zaraďuje medzi turisticky príťažlivé destinácie, čo súvisí aj s jeho nezvyčajnou a príťažlivou prí­rodou. Lákadlom sú ľadovce, vodopády, gejzíry, termálne pramene a iné zaujímavosti.

debata chyba