Nebezpečné cestovanie v Rakúsku

Snehová búrka večer 29. novembra rakúsku spolkovú krajinu Korutánsko a spôsobila značné problémy v doprave a viaceré nehody.

30.11.2005 11:08
debata

V priebehu jednej hodiny nasnežilo v postihnutej oblasti medzi krajinskou metropolou Klagenfurtom a Villachom až 15 centimetrov nového snehu. Informácie o prípadných zranených pri haváriách a škodách nie sú zatiaľ známe. Na zasnežených cestných komunikáciách zostali stáť desiatky osobných a nákladných automobilov.

Cesty a diaľnice boli úplne uzavreté pri Arnoldsteine smerom na metropolu Viedeň, ako aj pri Villachu a Warmbade smerom do Talianska. Dôležitú diaľnicu A2 museli úrady na niekoľko hodín uzatvoriť v oboch smeroch. Horské cesty v tejto spolkovej krajine sú prejazdné len za pomoci snežných reťazí. Na priechode z Korutánska do slovinskej Kranjskej Gory je až 20 centimetrov nového snehu.

Spolkový minister dopravy Hubert Gorbach  uviedol, že zvažuje navrhnúť nový zákon o povinnom používaní zimných pneumatík, najmä pre nákladné vozidlá. Konkrétnosti novej legislatívnej úpravy nie sú zatiaľ známe. Dajte si pozor najmä, keď cestujete do alpských horských centier. Okrem zlej zjazdnosti ciest tu hrozí aj lavínové nebezpečenstvo.

Alpskú oblasť zasiahla výrazná tlaková níž tiahnuca sa od Stredomoria, ktorá spôsobuje prudké zrážky a vo vyšších polohách sneženie. Súvisí to s vyparovaním vody v Stredozemnom mori. Teraz sa postupne tlaková níž presúva na východ a počasie sa by sa malo na okamih ustáliť, no o niekoľko dní môžeme očakávať podobné problémy.

debata chyba