Na Tenerife vyčínala búrka

Už tretiu noc bez elektriny strávilo viac ako 200.000 obyvateľov ostrova Tenerife v dôsledku škôd, ktoré tu spôsobila tropická búrka Delta.

01.12.2005 08:59
debata

Prírodná katastrofa, ktorá si vyžiadala najmenej 19 obetí, najviac postihla hlavné mesto Kanárskych ostrovov Santa Cruz a lokalitu La Laguna. V niektorých častiach nefunguje telefonické spojenie a  dodávky tepla. Dodávky prúdu na Tenerife by mali obnoviť až v piatok.

 V noci  sa približne 300 policajtov snažilo zabrániť plieneniu. V utorok zadržali osem osôb podozrivých z rabovania. Pred pár obchodmi s pečivom, ktoré zostali otvorené, sa dnes od skorého  rána tvorili dlhé rady kupujúcich. „Obyvateľstvo sa vrátilo v čase o 500 rokov naspäť,“ píše dnešná miestna tlač. 

Tropická búrka poškodila viac ako 30 veľkých elektrických stĺpov. Každý z týchto kolosov je až 40 metrov vysoký a váži do 20 ton. Materiál na ich opravu je potrebné priviezť z iných častí Španielska. Mnohé školy na Tenerife zostali aj dnes zatvorené, ale všetky letiská na Kanárskych ostrovov už fungujú naplno.

Na druhej strane v turistických strediskách bol už včera normálny deň. Teplomer tu stúpol na 20 stupňov Celzia a pláže sa opäť začali zapĺňať dovolenkármi.

Medzi spomínanými obeťami je až 18 ilegálnych imigrantov z Afriky, ktorých čln sa potopil vo vysokých vlnách pred pobrežím Gran Canarie. Delta sa medzičasom presunula k pobrežiu Maroka a vyžiadala si tu život najmenej jedného rybára po potopení sa rybárskeho člna. Ďalších osem členov posádky je nezvestných a záchranári im nedávajú šancu na prežitie.

debata chyba