Podmienky na horskú turistiku sa zhoršujú

Podmienky na vysokohorskú turistiku sa poklesom teplôt a snežením zhoršili vo všetkých pohoriach. Môže sa stať, že sneh prekryje zľadovatené vrstvy a vznikne nebezpečenstvo pokĺznutia.

02.12.2005 11:22
debata

Turistický chodník na hlavnom hrebeni Nízkych Tatier v úseku sedlo Čertovica-sedlo-Priehyba je ťažko priechodný kvôli popadaným stromom z vlaňajšej novembrovej veternej kalamity. Na hrebeni pohoria Veľkej Fatry by sa mali návštevníci riadiť zimným tyčovým značením. Horská záchranná služba (HZS) neodporúča turistom prechod hlavným hrebeňom Západných Tatier.

Od 1. novembra do 15. júna 2006 platí sezónny uzáver turistických chodníkov vo Vysokých a Západných Tatrách. Všetky miesta uzáverov uvedených turistických ciest sú vyznačené na tabuliach priamo v teréne.

Ráno bolo na hrebeňoch hôr polooblačno až zamračené, miestami slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –9 do –2 stupňov Celzia. Fúkal slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 20 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo do troch centimetrov nového snehu. V najvyšších polohách je snehová pokrývka vplyvom vetra nerovnomerne rozložená, snehová pokrývka dosahuje výšku od 40 do 90 cm. V záveterných svahoch, muldách a žľaboch sa naďalej nachádzajú menej stabilné snehové útvary – dosky, vankúše. Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Pri mechanickom zaťažení na extrémne strmých svahoch s trávnatým podkladom sa môžu ojedinele zosunúť menšie doskové lavíny. 
 

debata chyba