Aktuálne snehové podmienky

Milovníci zimných športov môžu v týždni využívať tri lyžiarske strediská.

02.12.2005 13:02 , aktualizované: 05.12.2005 10:44
debata

 Vo Vysokých Tatrách sa lyžuje jedine na Štrbskom Plese, kde zjazdovku pokrýva 60 cm snehová vrstva. Otvorený je dnes aj areál Snow Paradise Veľká Rača – Oščadnica v Kysuckých Beskydách, kde na svahu je 45 cm snehová vrstva. O päť centimetrov menej snehu je na Donovaloch – Záhradišti. TASR informoval zostavovateľ celoslovenského snehového spravodajstva Sitour, spol. s.r.o. v Banskej Bystrici.

V najvyšších polohách hôr je snehová pokrývka vplyvom vetra nerovnomerne rozložená, je vysoká od 40 do 100 cm. V záveterných svahoch, muldách a žľaboch sa naďalej nachádzajú menej stabilné snehové útvary – dosky a vankúše. Za posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm nového snehu. Vplyvom oteplenia snehová pokrývka postupne klesla, uviedol pre TASR službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Roman Švanda.

Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, miestami hmla, padal dážď so snehom alebo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –6 do 0 stupňov Celzia. Fúkal silný až búrlivý vietor prevažne západných smerov s rýchlosťou do 80 km/h, v nárazoch až do 100 km/h.

 .

debata chyba