Odkrývajú slovanské hradisko

V obci Majcichov postupne ukončia tohtoročnú sezónu archeologického výskumu. Výkopy, ktoré odkryli výnimočné zvyšky slovanských opevnení, sa robili na ploche hradiska z 9. - 10. storočia.

11.11.2005 10:29
debata

Hradisko v Majcichove patrí medzi najzaujímavejšie archeologické lokality na území Slovenska. Môžeme ho zaradiť do obdobia existencie Veľkej Moravy.

Výskum prebiehajúci druhú sezónu vedie zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay, odborná pracovníčka AÚ SAV Eva Fottová a nemecký odborník z Göteho univerzity vo Frankfurte nad Mohanom – profesor Joachim Henning. V bádateľskej činnosti v duchu slovensko-nemeckej spolupráce budú pokračovať i na budúci rok. Svojou prácou nadväzujú na výskum, ktorý tu prebiehal v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Momentálne počas výskumu odkryli pre odborníkov podnetné a problematické zvyšky valového opevnenia, ktoré potvrdilo rámcové datovanie hradiska.

 „Výsledky výskumu už jednoznačnejšie vyvrátili pochybnosti o tom, že hradisko patrí do včasnostredovekého obdobia. Ešte donedávna sa uvažovalo, že hradisko vzniklo v praveku a spochybňoval sa jeho včasnostredoveký pôvod,“ konštatoval archeológ Matej Ruttkay.

Obnovenie výskumu hradiska vzniklo aj na podnet viackrát robenej leteckej prospekcie – hľadanie a fotografovanie archeologických lokalít zo vzduchu. Počas výskumu sa využívajú nové vedecké metódy a prístroje. Pomocou geofyzikálnych prístrojov sa určil priebeh opevnenia aj na tých miestach, kde sa nerealizoval odkryv. Vykonala sa archeomagnetická expertíza datovania valu hradiska, ktorá zatiaľ rámcovo potvrdila jeho časové zaradenie do 9. storočia. Ďalej sa na odborné pracoviská do Rakúska a Nemecka odoslali vzorky odkrytých zuhoľnatených driev, aby sa ich pomocou určilo ešte presnejšie datovanie vzniku opevnenia. Na výsledky expertíz sa ešte len čaká. V podobnom duchu sa očakávajú výsledky radiokarbónovej metódy (C14), ktorá má tiež napomôcť k presnejšiemu datovaniu vzniku hradiska.  Výskum slúži aj ako letná archeologická škola najmä pre študentov z Nemecka a Slovenska.

V súčasnosti sa budú v obci realizovať investičná akcie, ktoré majú zabezpečiť päťsto pracovných miest. V tejto súvislosti sa budú stavať nové objekty. Z týchto dôvodov sa musia pred začiatkom výstavby zrealizovať aj v iných častiach obce záchranné archeologické odkryvy, ktoré môžu odhaliť ďalšie tajomstvá z dávnej minulosti, ktoré predovštekým pomôžu zvýšiť turistický ruch.

debata chyba