Je rok od tatranskej kalamity

Do roka po ničivej veternej smršti, ktorá postihla Vysoké Tatry 19. novembra 2004, spracovali Štátne lesy (ŠL) TANAP-u 77 percent kalamitnej drevnej hmoty a vyčistili 6960 ha postihnutého územia. Je to o sedem percent viac, ako si stanovili na tento rok.

15.11.2005 13:07
debata

 Podobným tempom pokračujú aj neštátne subjekty (urbariáty, mestá a súkromní vlastníci), ktoré z plochy 3600 ha spracovali doposiaľ 76 percent. Vlaňajšia kalamita zasiahla vyše 12 tisíc ha tatranského lesa, z toho takmer 9 tisíc ha v správe ŠL TANAP-u.

 V nadväznosti na revitalizáciu územia čistia plochy od haluziny. „V súčasnosti máme vyčistených vyše dve tisíc hektárov, aby mohla prebehnúť revízia, koľko mladých porastov a prirodzeného zmladenia zostalo po kalamite,“ informoval riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Liška. Dodal, že spracovali čiastkové projekty revitalizácie, ktoré sa dotýkajú obnovy lesných porastov a zalesňovania tam, kde treba prírode pomôcť. Ide o lokality, kde chýba prirodzené zmladenie a nemožno ho v najbližších rokoch ani očakávať.

Kalamita zasiahla aj mladé lesné porasty – mladiny od päť do tridsať rokov, ktoré treba rekonštruovať, odstrániť, čo bolo zničené a uvoľniť priestor porastom schopným vytvoriť základ nového lesa. „S rekonštrukčnými prácami mladých lesných porastov sme začali v jesennom období a doposiaľ ukončili vyše 160 ha,“ uviedol Liška. Vyslovil predpoklad, že vzhľadom na doterajší vývoj počasia by mohli v tomto roku ukončiť rekonštrukčné práce na ploche vyše 200 ha z celkových asi 700 ha.

Štátne lesy TANAP-u sa postarali aj o 230 km turistických chodníkov, ktoré boli po kalamite zavalené a tiež o vyše 150 km vodných tokov. Kým turistické chodníky spriechodnili do augusta, z vodných tokov sa im podarilo vyčistiť 135 km. Na ostávajúcich necelých 20 km zatiaľ nedostali výnimku z krajského úradu životného prostredia.

„Opravili sme poškodený informačný systém i zariadenia pre turistov, ako sú lavičky, odpočívadlá či studničky. Nezabudli sme ani na zver,“ pripomenul riaditeľ. Doplnil, že predovšetkým v zimných mesiacoch zver intenzívne prikrmovali. Po kalamite bola vystresovaná a sústredená v lokalitách, kde by si ťažko našla dostatok potravy. S prikrmovaním budú pokračovať aj počas nastávajúcej zimy.

debata chyba