Rozvoj turistiky sa zastaví

Turistický ruch v Európe dosiahne na budúci rok nižší celkový prírastok než vlani a tento rok

21.11.2005 11:30
debata

Uvádza to správa World Travel Monitor Forum, ktorú zostavila organizácia pre prieskum trhu IPK spolu s viacerými organizáciami, napríklad Európskou komisiou pre cestovanie (ETC) alebo združením pre turistiku juhovýchodnej Ázie a tichooceánskej oblasti PATA. Správa bola zverejnená v talianskej Pise.

Počet turistov za sedem mesiacov tohto roka sa v Európe zvýšil v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 4,6 %, kým vo svete bol tento prírastok 5,9 %. Celkovo však medziročný vzostup turizmu v Európe dosiahne okolo 4 %, kým vlani bol 5,1-%. Na budúci rok bude jeho prírastok 2 až 3 %.

 V Európe sa turizmus rozvíjal nadpriemerne na severe a východe. Na sever kontinentu prišlo za prvých sedem mesiacov o 7,3 % viac turistov ako v rovnakom období vlaňajška a do krajín východnej Európy o 7 % viac.

Turistiku v Európe charakterizujú krátkodobé výlety do zaujímavých miest. Podiel na tom majú aj lacné aerolínie, ktoré umožňujú ľuďom cestovať nakrátko za výhodných podmienok. Starý kontinent má však prospech aj z hospodárskeho zotavenia Japonska a rozvoja ekonomiky v USA. Číňanov tento rok vycestovalo do sveta o 43 % viac než vlani.
Informovala o tom APA.

debata chyba