Úbytok kamzíkov sa zastavil

Na slovenskej i poľskej strane TANAPu začali 28. 11. spočítavať kamzíky. Pracovníci Štátnych lesov TANAPu i Správy TANAPu vytvorili v teréne šesťdesiat hliadok, ktoré mapovali rovnaký počet lokalít.

28.10.2005 12:30 , aktualizované: 03.11.2005 18:30
debata

Úbytok kamzíkov v Tatrách sa podarilo zastaviť, čo potvrdili aj výsledky tohto jesenného spočítavania.

Dnes obidve strany sumarizovali výsledky a konštatovali, že spoločne zaregistrovali 486 kamzíkov, z toho 62 tohtoročných mláďat. V slovenskej časti TANAP-u sa pohybovalo 373 kamzíkov, z toho 46 mladých, v poľskej časti 113, medzi nimi 16 mladých.

Vo Vysokých, Západných a Belianskych Tatrách populácia tohto vzácneho endemického, teda pôvodného poddruhu živočícha mierne narastá. Podľa hovorcu Štátnych lesov TANAP-u Mariána Šturcela počet kamzíkov ovplyvňuje viacero faktorov. Patria k ním klimatické zmeny súvisiace s globálnym znečistením atmosféry, najmä návrat zimy v jarnom období, kedy prichádzajú na svet mláďatá kamzíkov.
 Početnosť kamzíčej populácie ovplyvňuje aj turizmus, predovšetkým vysokohorská turistika, horolezectvo a skialpinizmus. Hovorca dodal, že aj tohtoročné jesenné spočítavanie potvrdilo, že najpočetnejšie čriedy kamzíkov sa udomácnili v severnej časti Belianskych Tatier. Na druhej strane oblasťou, kde došlo k najväčšiemu úbytku kamzíčej populácie, je liptovská časť Západných Tatier. Len veľmi pomaly sa udomácňujú kamzíky v Bielovodskej, Tichej a Kôprovej doline.

Napriek tomu čísla z posledných piatich rokov potvrdzujú, že pokles počtu tatranských kamzíkov sa podarilo zastaviť. Pracovníci ŠL TANAP-u venujú zvýšenú pozornosť kamzíčej zveri priamo v teréne a dôraz kladú aj na informovanosť a výchovu návštevníkov národného parku. „Vplyv na rastúci počet kamzíkov má aj skutočnosť, že im dávame kamennú soľ a v jarných mesiacoch ich prikrmujeme sušenou jarabinou,“ uviedol Šturcel.

Najpočetnejšie stáda sa pásli v národnom parku v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali do tisíc kamzíkov. Najmenej ich bolo v povojnovom období a koncom 90-tych rokov minulého storočia.

debata chyba