Uzatvorili turistické chodníky v Tatrách

Sezónna uzávera vyznačených turistických a náučných chodníkov začala platiť od 1. novembra na území Tatranského národného parku (TANAP) a potrvá do 15. júna 2006.

02.11.2005 09:15
debata

Chodníky k vysokohorským chatám sú prístupné s výnimkou Chaty pod Rysmi, ktorá je v zimnom období zatvorená. Do konca roka je prístupný aj symbolický cintorín pod Ostrvou, kde začína sezónna uzávera 1. januára a trvá taktiež do polovice júna.

Uzávery turistických ciest sú vyznačené na tabuliach priamo v teréne, ale aj na väčšine turistických máp.

Podľa návštevného poriadku TANAPu sa obmedzenie vzťahuje na väčšinu turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí. Spolu ide o 37 úsekov. Dôvodom je ochrana prírody a tiež zaistenie bezpečnosti turistov. Kompletný zoznam uzavretých úsekov môžu nájsť záujemcovia aj na internetovej adrese www.tanap.org.

„Sezónne uzávery sú účinným nástrojom manažmentu návštevnosti v období najcitlivejšom pre prírodu,“ skonštatoval Juraj Švajda zo Správy TANAPu. Dodal, že pri novelizácii návštevného poriadku sú pripravení upraviť sezónne uzávery na základe odborných argumentov ochrany prírody. Národný park má podľa neho slúžiť okrem ochrany ekosystémov aj ako potenciál pre vedeckú činnosť, rekreáciu a vzdelávanie návštevníkov.

Sezónne uzávery vysokohorského prostredia zaviedla postupne v rokoch 1979 až 1981 vtedajšia Správa TANAPu v nadväznosti na neúnosnú návštevnosť. Poľská strana k uzatvoreniu nepristúpila.

debata chyba