V Drážďanoch opäť zvonia zvony

Po šesťdesiatich rokoch sa opäť rozozvučali zvony drážďanského kostola Frauenkirche.

03.11.2005 09:41
debata

Evanjelický chrám zničený spojeneckým bombardovaním v posledných mesiacoch druhej svetovej vojny po rekonštrukcii v závere októbra tohto roku vysvätili.

Frauenkirche, známy aj ako kostol Panny Marie, bol postavený v rokoch 1726–1743. 

Slávnostného vysvetenia (30. októbra, oslavy pokračovali aj 31. októbra) sa zúčastnilo až 1700 hostí – medzi nimi najvyšší predstavitelia Nemecaka a významné osobnosti z celej planéty. Priamo v meste (použili aj veľkoplošné obrazovky) ho sledovalo 60 000 ľudí - obyvateľov Drážďan a turistov.

„Hlboká rana, ktorá krvácala tak dlho, sa môže zahojiť. Z nenávisti a zla môže vyrásť zmierenie,“ citovala nemecká Deutsche Welle drážďanského biskupa Jochena Bohla, ktorý toto pôvodne neskorobarokové dielo predal do úžívania evanjelickej cirkvi.

Drážďanský kostol podobne ako zvyšok mesta padol za obeť bombardovaniu 13. – 15. februára 1945, pri ktorom zahynulo 35-tisíc ľudí. Podľa iných údajov až 60 000 ľudí. Celé mesto bolo zničené. Zatiaľ čo počas rokov socializmu vyrástli nové Drážďany, kostol zostal v troskách ako spomienka na druhú svetovú vojnu. Stal sa pútnickým miestom návštevníkov z celého sveta, ktorí si takto pripomínali hrôzy druhej svetovej vojny a zároveň spomínali na niekdajšiu slávu kultúrnej perly nemeckých miest.

S jeho opravou sa začalo v roku 1994, teda až po zjednotení Nemecka, ku ktorému došlo v roku 1990. Náklady na rekonštrukciu dosiahli úctyhodných 180 miliónov eur. Pri oprave reštaurátori použili rovnaké techniky, ako pri pôvodnej stavbe. Drážďany boli najmä v minulosti (podľa mnohých sú aj v súčasnosti) vďaka množstvu barokových budov známe ako Benátky alebo Florencia na Labe. Po vojne zostalo z pamiatok len menšie torzo a mnohé sa museli od základov rekonštruovať. Aby tragédiam nebolo konca kraja, tak aj Dážďany postihli katastrofálne letné povodne v roku 2002. Napriek všetkému zlému si Drážďany zachovali svoju architektonickú a polohovú krásu a neustále lákajú kultúrnosťou svojho prostredia.

Dráždany (480 801 obyva­teľov) sú hlavným mestom spolkovej republiky Sasko. Pôvodne boli rybárskou osadou, ktorá a rozvinula do mestských rozmerov. Prvá písomná zmienka o meste Drážďany pochádza z roku 1206. Názov mesta, ktoré po nemecky znie Dresden, pôvodom pochádza zo slovanského – srbského (lužickosrbského) slova Drežďany. Tento výraz označuje ľudí močiarov a lužných lesov, kde mesto vyrástlo do plnej svojej krásy.

Drážďany sa rozprestierajú pri rieke   Labe (nem. Elbe) medzi východnými výbežkami Krušných hôr (nem. Erzgebirge), vy­sočinou Lužických hôr a Labskými pieskovcami. Práve vďaka svojej prírodnej polohe a baroknému a mediterárnemu architektonickému pôvabu je mesto stále nazývané už spomínanou labskou Florenciou. Nejvyšším vrcholkom Drážďan je Triebenberg.

debata chyba