Prišlo mi "Tisíc vín sveta"

Na tú knižku parížskeho vydavateľstva Hachettesa každý rok teším. Tisíc vín sveta uvádza a charakterizuje aj štyri slovenské vína, jedno biele, jedno červené, jedno šumivé a jedno tokajské.

04.11.2005 11:18
debata

Na tú knižku parížskeho vydavateľstva Hachettesa každý rok teším. Prichádza na moju adresu koncom jesene a je to veľmi poučné a inšpiratívne čítanie.

V origináli sa nazýva 1000 vins du monde – Nouvelle selection 2006. Ten rok trochu mätie, pretože v tej publikácii sa nachádza tisícka (vraj najlepších) vín sveta, ktoré boli vybrané z 2 623 vín z 37 krajín sveta, ktoré sa prezentovali na desiatom ročníku parížskej medzinárodnej prehliadky vín Vinalies Internationales, usporiadanej vo februári 2005. Ide prakticky o selekciu vín 128 degustátorov, ktorí parížskej kolekcii udelili len 222 zlatých a 579 strieborných medailí. Zásielku som rozbalil a ihneď nazrel do obsahu. Na troch stranách sa píše o Slovensku a jeho vinách.

 Francúzi uvádzajú, že naša krajina má 21147 ha viníc, produkuje 514 000 hl vína, konzumuje 435 000 hl (13,6 l na hlavu), náš import predstavuje 79-tisíc a export 68-tisíc hektolitrov vína. V úvode sa navyše nekorektne píše, že naše viničné plochy sú oproti „Boheme et Moravie“ dvojnásobné! Ostatná textová časť o slovenskom vinohradníctve a vinárstve je výstižná a pravdivá, informácie o slovenskom Tokaji sú úderné a pre mnohých zahraničných čitateľov i prekvapujúce. (Ňavez-vous pas encore dégusté le vin de Tokay slovaque?) Poučil som sa i ja. Svätý Severín vraj už v 5. storočí písal o prešporských viniciach!

Tisíc vín sveta uvádza a charakterizuje aj štyri slovenské vína, jedno biele, jedno červené, jedno šumivé a jedno tokajské. To biele je Matyšákovo Silvánske zelené 2004. Mimochodom, jedno z dvoch našich vín, ktoré dostalo parížsku striebornú medailu. Znalcom imponuje jeho žltozelenkavá brilantnosť, vôňa žltých (!) kvetov a zrelých citrónov. Aj v chuti je príkladne vyrovnané a živé. Francúzi ho odporúčajú k plodom mora! Druhým strieborným médiom je Hubert J. E. brut club. Enológom sa páčila farebnosť, drobné perlenie i komplexná vôňa, zahŕňajúca v sebe medové, korenisté a maslovo-mandľové arómy. Aj chuť, trochu broskyňová, trochu exotická, je svieža a exotická. (Len tá cena je prinízka… Hachette uvádza 1,43 eura za fľašu!) Do parížskej „tisícky“ sa dostalo aj slovenské červené, sedemeurový Alibernet 2003 z Karpatskej Perly Šenkvice.

Paríž oceňuje jeho grandióznu tmavofialovú farbu a inteligentne pikantnú kasisovo-malinovú vôňu. Chuť tohto „grand viň“ je ovocná a elegantne tanínová… A na záver ešte charakteristika Ostrožovičovho päťputňového Tokajského výberu 1995 (cena 13,23 eura). Redakcia ho nazýva veľkým likérovým vínom (áno, tokajské výbery radíme k likérovým vinám) zlatej farby a vône včelieho vosku, orechov, lipy a marhuľového želé. Aj chuť tohto skvostu sa (nielen) Francúzom pozdáva. Je príťažlivou zmesou sušeného ovocia, ktoré sa snúbi s chuťami sladkého orientálneho korenia…

debata chyba