Veľká Británia: Necestujte do Etiópie

Veľká Británia vydala v stredu večer odporúčanie pre svojich občanov, aby necestovali do Etiópie po tom, ako počas dvoch dní protivládnych protestov zahynulo najmenej 31 ľudí a 150 bolo zranených.

04.11.2005 12:07
debata

 „V hlavnom meste Etiópie sa vyskytli vážne narušenia verejného poriadku, ktoré si vyžiadali množstvo obetí a ďalšie pokračovanie násilností sa nedá vylúčiť,“ uvádza sa vo vyhlásení britského ministerstva zahraničných vecí. „Kým sa situácia neupokojí, odporúčame vyhnúť sa cestám do Etiópie, v prípade, že nie sú nevyhnutné.“
 Policajti rozháňali v utorok a stredu slzotvorným plynom a výstrelmi do vzduchu stovky demonštrantov, ktorí na nich hádzali kamene, stavali barikády a rozbíjali výklady obchodov. Nepokoje v meste vypukli po tom, ako opozícia vyzvala na protesty proti podvodom v májových voľbách.

 V spojitosti so začínajúcim moslimským sviatkom prerušenia pôstu Íd al-Fitr, ktorý sprevádza koniec ramadánu, boli v Addis Abebe zavreté obchody a na uliciach hliadkovali bezpečnostné sily. Na hlavnom námestí sa pri príležitosti sviatku na úsvite zhromaždili tisíce moslimov na pokojnej a krátkej slávnosti.

 Spojené štáty odsúdili „cynické a zámerné“ pokusy o potlačenie násilia v hlavnom meste. Výsledky májových parlamentných volieb, ktoré podľa opozície zmanipulovala strana premiéra Melesa Zenawiho, zahraniční pozorovatelia odobrili, poukázali však na určité nezrovnalosti.

V Etiópii žije 67 851 281 oby­vateľov. Z toho je 45 – 50 percent moslimov. Ortodoxných etiopskych kresťanov je približne 35–40 percent obyvateľstva. Vyznávačov pôvodnych prírodných, animistických náboženstiev je približne 12 percent. Etiópia patrí medzi kajiny s najdlhšiou tradíciou vyznávania kresťanského náboženstva. To sem preniklo pravdepodobne z Egypta. Etiópske obrady si preto zachovali mnohé archaické špecifiká. Aj dávna etiópska monarchia bola symbolom kresťanského panstva. Mnohé kresťanské pamiatky sú veľkým lákadlom pre turistov z celého sveta a to aj napriek biede a nebezpečenstvu v tejto krajine.

debata chyba