Putujeme za kolosmi s chobotom

Slon je najväčšie suzchozemské zviera planéty. Obdivujeme ho vďaka jeho veľkosti, sile, ale aj ako symbol dobrosrdečnosti a šťastia.

09.11.2005 11:08
debata

Slon patrí medzi Chobotnatce (Proboscidae). Majú dlhý pohyblivý chobot (proboscis), ktorý je sídlom hmatu a čuchu. Rezáky hornej čeľuste sú premenené na kly. Prsty sú ukončené kopýtkami. Koža je takmer bez srsti. Medzi chobotnatce patria všeobecne známe mamuty, ktoré vyhynuli v závere poslednej doby ľadovej – približne pred 15 000 až 10 000 rokmi. Najmä v období cárskeho Ruska  objavovali na Sibíri zamrznutých, osrstených jedincov so zvyškami potravy v tráviacom ústrojenstve. Zvyšky týchto uhynutých jedincov ešte donedávna používali sibírske prírodné národy ako palivo.

Poslední veľkí

Slony (Proboscidae) sú  posledné veľké zvieratá treťohôr, najväčšie zo všetkých dnes žijúcich suchozemských cicavcov. V oceánoch ich medzi cicavcami prekonávajú veľryby. Slony sa od ostatných cicavcov veľmi líšia. Príznačný je ne dlhý chobot, ktorý vznikol predĺžením a spojením vrchnej gamby a nosa. Slony si ním podávajú potravu do úst a pijú tým spôsobom, že si cez nozdry naberú vodu do chobota a potom si ju vstrekujú do úst. Mohutné kly sú pri koreni duté a neprestajne rastú. Mohutná stavba tela prezrádza, že slon je priam stvorený na predieranie sa cez najhustejšie chrastie savany.

Slon africký

Africký predstaviteľ tohto živočícha tzv. Slon africký (Loxodonta africana) žije na juh od Sahary už približne 50 miliónov rokov. V prírode sa dožije aj 60 rokov. V súčasnosti ich žije vo voľnej prírode približne 200 000 kusov. Je oveľa väčší ako slon indický. Jeho chobot sa končí dvoma prstovitými výbežkami, kým chobot slona indického iba jedným. Samce slona afrického dosahujú výšku až 3,5 metra a vážia asi 4000 kg. Niektoré jedince dosahujú aj útihodných nad 5000 kg. Samice sú očividne menšie ako samce.

Afrického slona možno oveľa ťažšie, skrotiť a používať na ťažké práce. Podľa mnohých vedcov je to takmer nemožné. Slon africký sa vyskytuje v prírode vo dvoch formách a to v stepnej a v pralesnej. Stepná forma žije na voľných, málo zalesnených miestach a zvyčajne je väčšia ako forma pralesná. Najväčšie jedince sa aj v súčasnosti vyskytujú v polopúštnych a savanovitých priestoroch v Namíbii. Pralesná forma slona afrického je o niečo menšia. Potenciálne je výhodnejšia na skrotenie ako jeho takmer neskro­titelný, stepný, príbuzný. V patričnej miere to v staroveku využili aj na bojovom poli – napríklad kartáginský vojvodca Hanibal.

Slony žijú v čriedach (20 až 60 členov), ktoré tvoria samice a nedospelé jedince. Keď samec dospeje, sa osamostatný a žije samotársky. Do styku s čriedou príde iba počas párenia. Samce počas párenia dokážu byť značne agresívne. Bojovne naladené sú aj statní, starí – výrazne samotársky žijúci samci.

Slon indický

Slon indický (Elephas maximus) žije v Indii a zasahuje na východ do Indočíny a na juh na Sumatru. Má oveľa menšie uši ako slon africký a je aj podstatne menší. Dožije sa približne 65 – 75 rokov. V súčasnosti ich žije vo voľnej prírode asi 40 000 kusov.  Samce nebývajú vyššie ako 3 m a vážia okolo 3500 kg. Slon indický sa v mnohých zemiach chová ako skrotené domáce zviera, určené na ťažké práce. Slony žijúce na Cejlóne (Srílanke) často nemajú kly, zato slony zo Sumatry, aj keď sú telesne menšie, majú dlhé kly. Môžeme konštatovať, že indické slony patrili a do určitej miery aj patria medzi najrozšírenejšie domáce – ťažné zvieratá v Indii a Indočíne. Vyžívajú sa najmä v lesnom hospodárstve. Slon indický sa vo veľkej miere používal i vo vojenstve. Svoje skúsenosti mal s tým aj známy staroveký vojvodca Alexander Veľký, ktorý musel prekonávať indickú vojenskú bariéru, pozostávajúcu aj zo slonov. Ešte nedávno ho použili v 20. stor., počas americko-vietnamskej vojny.  Rovnako sa využívajú v rámci rôznych slávností najmä náboženského charakteru, kedy sú honosne zdobenmé.

Slon sa ešte v relatívne  nedávnej minulosti (2. tisícročí pred n. l.) vyskytovali na širších územných priestoroch Ázie. Veď egyptskí faraóni 18. dynastie (patril tam veľký vojvodca Tuthmose III. alebo aj bezvýznamný Tutanchamon, známy iba vďaka novovekému objaveniu jeho hrobky)  Novej ríše ich chodili loviť do Sýrie. Ich stáda sa vyskytovali severne od mesta Kadeš. V súčasnosti je to okolo 200 – 300 km severne od Damasku. Rovnako výskyt slonov výrazne zasahoval i na územie Číny.

Slony a ich ohrozenie

Likvidovanie lesných porastov, decimuje stavy slonov. Týka sa  to najmä pralesnej formy slona afrického, ktorá je na pokraji vyhynutia. Dotýka sa to aj slona indického, keď najmä divoko žijúci jedinci strácajú svoj územný priestor. Rovnako rozširovanie pastvín, ale aj poľnohospodárskej pôdy na obrábanie ohrozuje aj slona afrického – jeho stepnú formu. Slony si často chodia spestriť svoj jedálniček na poľnohospodárske polia, čím ich miestni roľníci vnímajú ako škodnú zver. Najväčším ohrozením pre slona je však stále slonovina.
 
Na začiatku 20. storočia sa v Afrike vyskytovali početné stáda slonov. Z dôvodu získania slonoviny však boli lovené v sto tisícoch. Vo Veľkej Británii sa v polovice minulého stočia predalo každý rok okolo 3 – 4 tisíc kilogramov slonoviny. Najviac klesli počty slonov v sedemdesiatich rokoch 20. storočia. Napríklad za rok 1976 zabili na Zemi až 350 000 – 400 000 slonov. Okrem slonoviny, ktorej cena v minulom storočí sústavne vzrastala, boli v móde stoličky zo sloných nôh, koše na papier vyrobené z kože slonej nohy,  prípadne ozdobne vypreparované slonie uši. Do medzinárodnej červenej knihy ohrozených druhov bol slon africký zapísaný v roku 1982. V roku 1989 bol zaradení do dodatku I. Washingtonskej konvencie o ochrane druhov (CITES). Obchod so slonmi a slonovinou bol prísne zakázaný.

Slon africký a do určitej mieri aj indický v súčasnosti  pomerne neatakovane žije v niektorých národných parkoch. Napríklad v severnej časti národného parku Chobe v Botswane ich žije asi 25 000. Pokojne si žijú slony i v národnom parku Amboseli na hranici Kene s Tanzániou. Predovšetkým je tomu tak  vďaka  domorodým Masajom. Títo neskrotní a hrdí domorodci v červenom sú majiteľmi susedných pozemkov a tradične nestrpia na svojom území alebo v jeho okolí cudzích lovcov a už vôbec nie pytliakov. To je ale svetlá výnimka. Inak i v národných parkoch zabíjanie slonov pre ich slonovinové kly pokračuje a slon africký, ale aj jeho príbuzný indický je ohrozeným druhom.

použité pramene: www.zone.sk/…otnatce.html
       stoplusjedna.new­tonit.cz/stare/200514/so­14a00c.asp
 

debata chyba