Turisti sa v Jordánsku neboja

Tisíce zahraničných turistov a investorov z arabských krajín sa necítia byť zastrašení stredajšími bombovými útokmi na tri päťhviezdičkové hotely v jordánskej metropole Ammán.

11.11.2005 09:53
debata

 Ako vo 10. novembra oznámilo jordánske ministerstvo turizmu, zahraniční turisti zrušili len veľmi málo hotelových rezervácií po tom, ako sa samovražední útočníci odpálili v hoteloch Radisson SAS, Hyatt Amman a Days Inn, pričom zabili 56 ľudí.

 Podľa ministerstva je počet zrušených rezervácií hlboko pod očakávaniami. Vo štvrtok zakotvili v jordánskom prístave Akaba na brehu Červeného mora dve lode s približne 1000 turistami z USA a európskych krajín. „Rozhod­nutie asi 1500 turistov nenechať sa útokmi zastrašiť a zostať v starobylom skalnom meste Petra je jasným dôkazom ich hlbokej viery v stabilitu Jordánska a turistického produktu,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva turizmu.

Podľa tohto vyhlásenia len 12 turistov bývajúcich v hoteloch, na ktoré atentátnici zaútočili, vyslovilo želanie odsťahovať sa preč. „Najmenej 70 turistov bývajúcich v hoteli Radisson SAS sa rozhodlo pokračovať vo štvrtok v programe zájazdu v Jordánsku návštevou mesta Karak na juhu krajiny,“ dodáva vyhlásenie.

Skupina 74 Američanov, vedených vnučkou bývalého amerického prezidenta Dwighta „Ika“ Eisenhowera, sa rozhodlo rozšíriť svoj program v Jordánsku, hoci im miestne úrady ponúkli možnosť odísť skôr s vrátením príslušnej čiastky.

debata chyba