Zastavil konverziu strateného kmeňa

Izrael na základe protestov indickej strany zastavil konverziu príslušníkov strateného izraelského kmeňa, žijúceho v severovýchodnej časti Indie, na judaizmus. Informovalo o tom dnes izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

11.11.2005 10:21
debata

Asi 7000 ľudí, sídliacich v regióne medzi Bangladéšom a Mjanmarskom, sa považuje za potomkov biblického kmeňa Bnei Menaše – jedného z desiatich stratených kmeňov Izraela.

Úrad hlavného rabína uznal Bnei Menaše (Deti Manassesa) za jeden zo stratených kmeňov a vyslal do Indie tím rabínov, ktorý mal za úlohu obrátiť týchto obyvateľov na judaizmus. Po sťažnostiach zo strany Indie – najväčšieho odberateľa produktov izraelského zbrojného priemyslu -, ktorá namietala, že konverzie porušujú indické zákony, sa ich Izrael rozhodol zastaviť.

„Indické úrady nám dali oficiálne najavo, že iniciované snahy o konverzie na iné náboženstvo nevnímajú pozitívne,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu izraelskej diplomacie. „Sťažnosti indickej vlády berieme vážne. V súčasnosti boli všetky konverzie zastavené,“ dodalo ministerstvo.

Izrael sa však naďalej bude usilovať o to, aby sa členovia kmeňa mohli presťahovať do židovského štátu. Ku konverziám na ortodoxný judaizmus, ktoré sú nevyhnutné, aby príslušníkov kmeňa cirkevné úrady uznali za skutočných židov, by potom muselo prísť až na izraelskom území.

Za posledných 20 rokov sa do Izraela vysťahovalo asi 800 členov kmeňa Bnei Menaše, ktorý si stále uchováva tradície pripomínajúce  židovský pôvod. Mnohí z nich žijú v židovských osadách v Predjordánsku a niektorí boli aj medzi osadníkmi nedávno evakuovanými z pásma Gazy.

Príslušníci skupiny Bnei Menaše boli pôvodne animistami, ktorých britskí misionári obrátili na kresťanstvo v 19. storočí. V roku 1953 sa ich kmeňovému náčelníkovi Mlančalovi údajne prisnil sen, podľa ktorého sa jeho ľud vráti do Izraela. V dôsledku toho kmeň prijal židovské zvyky.

debata chyba