Lisabon Desať miest, ktoré sa oplatí vidieť

Povráva sa, že v Portugalsku je najkrajšie v jeseni. To platí aj o jeho metropole - Lisabon. Ponúkame vám desať miesť Lisabonu, ktoré sa oplatí vidieť.

24.08.2005 09:52
debata

1. Belém

Štvrť mesta na západ od centra. Nachádzajú sa tu Mosteiro dos Jerónimos, vrchol manuelskej architektúry s nádhernou krížovou chodbou, Torre de Belém, pôvodne obranná veža stojaca na rieke Tejo, Museu da Marinha, múzeum dokumentujúce slávnu éru zámorských objavov, ale aj Museu Nacional dos Coches, múzeum kočov, v ktorom sú koče aristokracie zo 16. až 18. storočia.

2. Castelo Sao Jorge a Alfama

Hrad sv. Juraja, ktorý sa vypína na kopci nad Lisabonom. Je odtiaľ nádherný výhľad na rieku Tejo a na mesto. Najlepšie je vybrať sa tam peši: od Praca do Comércio, okolo katedrály Sé Patriarcal, Alfa-my a potom hore k hradu.

3. Parque das Na$oes

Areál, v ktorom sa v roku 1998 uskutočnila svetová výstava EXPO. Najväčšou atrakciou je Oceanário, najväčšie akvárium v Európe, v ktorom sa nachádza 25 000 druhov rýb, vtákov a cicavcov.

4. Elevador de Santa Justa

Samostatne stojaci železný neogo-tický výťah, ktorý turistom umožní prekonať výškový rozdiel 32 metrov a pohodlne sa tak dostať zo štvrti Baixa do štvrti Bairro Alto. Úplne na vrchole železnej konštrukcie, kam dá dostať po úzkych točitých schodoch, je kaviareň, odkiaľ je pekný výhľad na štvrť Baixa, námestie Rossio, katedrálu Sé Patriarcal a Hrad sv. Juraja.

5. Museu Nacional de Azulejo

Rozsiahla zbierka azulejos (dekoratívnych kachličiek), od maurských z 15. storočia až po moderné z 20. storočia, ktorá je umiestnená v priestoroch kláštora Convento da Madre de Deus.

6. Museu Calouste Gulbenkian

Múzeum s unikátnou zbierkou Calouste Gulbenkiana, v ktorom je vystavené egyptské, antické a mezopotámske umenie, orientálne a islamské umenie, umenie Ďalekého východu, ale aj európske umenie.

7. Museu de Arte Antiga

Zbierka portugalského a svetového výtvarného umenia, ktorá je umiestnená v paláci zo 17. storočia. Nájdete tu okrem iného aj najznámejší portugalský obraz, polyptych Klaňanie sa sv. Vincentovi od Nuna Gongalvesa, ako aj obrazy ďalších známych maliarov.

8. Bairro Alto

Štvrť Bairro Alto je známa svojimi reštauráciami, kaviarňami, barmi, nočnými podnikmi, v ktorých sa spieva fado. Milovníci kníh v nej nájdu množstvo antikvariátov, milovníci portského zasa Solar do Vinho do Porto, kde môžu ochutnať množstvo druhov portského vína.

9. Miradouro de Santa Luzia

Je to jedna z najkrajších vyhliadok na mesto. Uvidíte z nej strechy Al-famy a rieku Tejo. Táto vyhliadka je vlastne malý parčík na terase kostola Santa Luzia s kvetinovými záhonmi a lavičkami.

10. Jazda električkou č. 28

V Lisabone jazdia okrem moderných klimatizovaných električiek aj staré električky z prvej polovice 20. storočia. Najzábavnejšia a najdobrodružnejšia je jazda električkou číslo 28, ktorá sa rúti hore a dolu úzkymi a strmými uličkami Alfamy.

debata chyba