Na plavbu po Níle sa nezabúda

Majestátny tmavomodrý veľtok lemovaný širším či užším pásom úrodných polí s vyčnievajúcimi datľovými palmami nekompromisne ohraničuje nekonečná púšť.

25.08.2005 10:28
debata

Zo sýto zeleného alebo zlatožltého prírodného rámca vystupujú väčšie či menšie ľudské sídla učupené okolo mešít alebo koptských kostolov. Na každom kilometri úseku podvedome očakávate významnú staroegyptskú pamiatku, zaniknuté dôležité mesto, nekropolu či chrámový okrsok. Loď sa pomaly vyhýba plytčinám, s istotou vyberá cestu medzi ostrovmi prerastenými tŕstím a vy pohľadom zbytočne hľadáte dávno vyhubené krokodíly. Okolie rieky je presiaknuté životom a plne dokazuje nekompromisný význam Nílu pre krajinu. Napriek celkovo pomalému pohybu plavidla nemáte pocit jednotvárnosti a všednosti. Pokiaľ nepatríte k tým romantickejším určite oceníte možnosť poleňošiť na slnku, ktorého horúčava je
príjemne zmiernená vetrom.

Rieka, ktorá vdýchla krajine život a dala civilizáciu

Pre nás Stredoeurópanov je trochu kuriózny fakt, že Níl je v podstate jedinou Egyptskou riekou. Pramení ďaleko na juhu a na egyptské územie prichádza už ako veľtok. Odtiaľto až k územiu nílskej delty na severe krajiny je zásobárňou vody pre množstvo kanálov zúrodňujúcich pôdu. Na brehoch Nílu vznikli hlboko v staroveku dve významné civilizačné centrá – v Dolnom a Hornom Egypte. Dolný Egypt je v podstate oblasť Nílskej delty, pričom Horný Egypt predstavuje dlhý pásik života vytvorený riekou v oceáne púšte.

Nastupujeme

Vyberme sa spolu na plavbu  po jednej z najtradičnejších trás medzi Asuánom a Luxorom. Aklimatizácia na niekoľkodňový pobyt na viacpodlažnej lodi je v podstate bezproblémová. Lode, aj keď z väčšej časti majú už svoj zenit za sebou, sú stále pripravené poskytnúť vám pohodlie, možnosť relaxu, oddychu ba aj nákupu. Horná paluba vám ponúka všetky uhly pohľadu na rieku a jej okolie. Odrážame od brehu a obratnými manévrami sa snažíme dostať z obkolesenia množstva podobných plavidiel čakajúcich na svojich pasažierov. Takmer nehlučne sa plavíme po plavebnej dráhe spolu s miliardami litrov kalnej vody.

Miesto posvätných krokodílov

Ruiny chrámu v Kóm Ombe sa zjavia náhle v celej svojej majestátnosti hneď pri brehu rieky. Vznikol za vlády slávnej dynastie Ptolemaiovcov, ktorá sa v Egypte dostala k moci vďaka výbojom slávneho Alexandra Veľkého a ktorej posledná predstaviteľka bola nemenej známa Kleopatra. Bol zasvätený dvojici bohov: Horovi staršiemu, znázorňovanému v podobe sokola a bohovi Sobekovi, ktorému prisúdili hlavu krokodíla. V areáli chrámu sa zachovali mumifikované pozostatku týchto posvätných zvierat.

Najlepšie zachovaný egyptský chrám

Zatiaľ čo chrám v Kóm Ombe je na nevôľu miestnych predavačov suvenírov hneď na brehu rieky, do ďalšieho chrámu zasväteného bohovi Horovi sa musíme vydať na druhý koniec mestečka Edfu. Najpoužívanejším dopravným prostriedkom sú akési koče ťahané jednými, väčšinou pochudnutými koníkmi.  V Edfu sú miestni obyvatelia o poznanie divokejší ako v Káhire a to nevravím o letoviskách pri mori. O vás, ako zákazníka, sa strhne doslova menšia bitka a môžete si byť istí, že absolvujete preteky až k areálu chrámu. Chrám bol takmer 2000 rokov pochovaný pod nánosmi piesku, čo bolo pre neho zrejme to najlepšie čo sa mu mohlo stať. Pochádza taktiež z ptolemaiovského obdobia a je pokrytý úžasnými reliéfmi so zaujímavými námetmi z egyptského náboženského života.

Archeologický eden

Na záver plavby sme prirazili k brehom prístavu v Luxore. Toto mesto vyrástlo na troskách bývalého hlavného mesta Egypta Véset, ktoré je známe skôr pod gréckym názvom Théby. Mesto samo osebe ponúka viacero skutočných turistických megahitov akými nesporne sú chrám zasvätený bohom Amonovi, Mut a Chonsuovi priamo v strede mesta alebo rozľahlý Amonov chrám v Karnaku.  Na druhej strane rieky Níl je niekedy turistami preplnené preslávené Údolie kráľov a o niečo menej známe Údolie kráľovien. Jedinečné splynutie púštnej prírody a starovekej architektúry sa podarilo dosiahnuť pri Hatšepsutinom chráme v Dér el-Bahrí. Neďaleko sa nachádza veľkolepý zádušný chrám Ramzesa II. a v tomto výpočte unikátnych pamätníkov veľkosti starovekého Egypta by sme mohli ešte veľmi dlho pokračovať.

Plavba loďou je zrejme najatraktívnejší spôsob návštevy väčšiny pamiatok horného Egypta. Nevtieravý monotónny zvuk lodných motorov a estetický prírodný rámec afrického veľtoku z vás sníme únavu z nekompromisného egyptského slnka a umožní ich plnohodnotné a uvoľnené vnímanie.

debata chyba