Korunovačné klenoty v Starej Ľubovni

Histórii bude venované podujatie na Staroľubovnianskom hrade. 30. a 31. júla ožije Hradnými dňami, na ktorých sa predstaví skupina historického šermu Páni Spiša a počas celého dňa sú pripravené aj krátke divadelné vystúpenia.

29.07.2005 10:13
debata
 

Program sa začne v sobotu o 9. hodine prehliadkou hradu obohatenou predstavením stredovekého trestania v podaní skupiny Locus a ukážkami historického šermu. O 14. hodine slávnostný sprievod privezie poľské korunovačné klenoty, uskutoční sa aj rytiersky turnaj pri príležitosti ukrytia klenotov na hrade a napokon ich vystavia v hradnej kaplnke (tu si ich budete môcť pozrieť až do 30. septembra).

Počas švédskeho vpádu do Poľska v roku 1655 boli poľské korunovačné klenoty z klenotnice na Waweli prevezené na hrad Ľubovňa. Na ceste do Sliezska sa ustupujúci kráľovský sprievod zastavil na hrade Czorsztyn. Pravdepodobne tu prevzal korunovačné klenoty spišský starosta Juraj Sebastian Lubomirski, ktorý ich previezol do Starej Ľubovne. V nasledujúcom roku poctil svojou návštevou Ľubovniansky hrad kráľ Ján Kazimír, čo zaujímavo popisuje vo svojom diele Potopa poľský spisovateľ Henryk Sienkiewicz. Korunovačné klenoty tu boli uschované do roku 1661.

Čiže klenoty sa na staroľuboviansky hrad vracajú po 344 rokoch.

debata chyba