Krajina termálnych prameňov

Maďarsko nie je iba krajinou bohatej minulosti, pusty, čardy, klobásy a vynikájúcich pohostinských služieb, ale aj miestom s množstvom termálnych prameňov, často vhodných aj na celoročné kúpanie.

03.08.2005 09:34
debata

Hajdúszoboszló

Keď namiesto ropy objavili termálnu vodu, netušili, že priláka milión turistov ročne. V kúpeľoch v Hajúszoboszló je dnes devätnásť krytých aj otvorených bazénov, ľudia sa sem prichádzajú na liečenie, ale aj za oddychom. V kúpeľnom stredisku je okrem kúpania a liečebných procedúr viacero možností na oddych: člnkovanie, rybolov, tenis, stolný tenis. Dvadsať minút cesty autom od kúpeľov je druhé najväčšie mesto Maďarska Debrecín. V meste je veľký počet historických a kultúrnych pamiatok, najmä v lete sa tam koná množstvo kultúrnych akcií.

Voda: obsahuje veľké množstvo soli, jódu, brómu, fluoridov, železa, mangánu a viac ako dvadsať ďalších rozpustených minerálnych látok vrátane asfaltu (jód a asfalt spôsobujú tmavohnedú farbu vody). Voda a bahno majú teplotu 73 – 78 st. C. Voda je vhodná pri liečení ťažkostí pohybového, dýchacieho a tráviaceho ústrojenstva, gynekologických ochorení, kožných chorôb.

Eger

V lete aj v zime prichádzajú do kúpeľov v Egeri ľudia, aby sa liečili z reumatizmu alebo navštívili kúpele v rámci pooperačnej terapie. Historické mestečko Eger leží 120 kilometrov od Budapešti, blízko Miškolca. Návštevníkom ponúka širokú paletu zaujímavostí: stredoveký hrad, turecké pamiatky, baziliku, barokové kostoly a pamiatky. Množstvo malých reštaurácií a krčmičiek poteší gurmánov svojou bohatou ponukou.

Voda: hydrogénuhliči­tanová, bohatá na vápnik a horčík. Odporúča sa pri liečbe chronického potenia, porúch pohybového ústrojenstva, reumatizmu a na pooperačnú terapiu.

Miškolc – Tapolca

Termálne pramene Miškolc – Tapolca sa nachádzajú 200 kilometrov od Budapešti a iba šesť kilometrov od tretieho najväčšieho mesta Maďarska Miškolca. Jedinečnosť týchto kúpeľov spočíva v tom, že na jednom mieste sú termálne kúpele, jazero a kúpele v jaskyni. Podzemné jazero Várhegy je zásobované mierne teplými prameňmi, ktoré sú nasýtené plynom. Kúpeľné stredisko je ako stvorené na odpočinok. Je obklopené lesom a okolité lesy boli prebudované na parkové lido – plážové kúpalisko. V blízkom okolí sa oplatí navštíviť zámok Diósgyör, ikonostas gréckokatolíckeho chrámu v Miškolci, jaskyne v Lillafúrede, jazero Hámori. Pohorie Búkk, na úpätí ktorého ležia kúpele, ponúka návštevníkom prechádzky v nádhernej lesnej scenérii.

Voda a vzduch: vzduch v jaskyni má údajne mimoriadne priaznivý vplyv na katarové dýchacie problémy. Odporúča sa pri chorobách vegetatívneho nervového systému, pri nervových ťažkostiach spojených s funkciou srdca, pri vysokom krvnom tlaku a pri neurotických žalúdočných ťažkostiach a vyčerpaní. Voda je hydrogénuhliči­tanového typu, zemito-vápenatá zmes obsahujúca jód, bróm a vápnik.

Bükfürdö

Najnovšie kúpeľné centrum v Maďarsku Bükfürdö leží v blízkosti rakúskych hraníc (122 km od Viedne, 57 km od Šoporne, 220 km od Budapešti). Len pred necelými tridsiatimi rokmi vytryskla namiesto ropy pri prieskumných vrtoch zo zeme (do výšky šesťdesiat metrov) voda. Na tom mieste vznikli kúpele, teplota liečivej vody je 58 °C a má vysoký obsah železa. Pozoruhodnosťou tejto oblasti je zámok Szápáry, neďaleké historické mestečko Kószeg alebo Szombathely, miesto obývané už od čias Rimanov, v ktorom sa nachádza množstvo architektonických pamiatok.
Voda: zemito-vápenatá voda s mimoriadne vysokým obsahom železa, obsahujúca vápnik, horčík a hydrogénuhličitany. Je vhodná pri liečbe porúch pohybového ústrojenstva, na poúrazovú terapiu a na liečbu chrbtice. Ako pitná kúra sa odporúča pri prekyslení žalúdka a tráviacich problémoch.

Hevíz

Pokoj, pohodu, oddych, regenerácia, dovolenka - to všetko vám ponúka mestečko Hévíz v Maďarsku! A to nielen v lete. Zimné kúpanie pod širokým nebom v jazierku s termálnou liečivou vodou je zážitok na celý život!

Hévíz je medzinárodne uznávaným kúpeľným strediskom, 6 km od Keszthely juhozápadne od Balatonu. Čiže ak sa nachádzate pri najväčšom stredoeurópskom jazere, využite aspoň jeden deň na návštevu tohoto miesta. Mimoriadnou atrakciou mestečka je najväčšie prírodné jazero v Európe s liečivou vodou. Vodná plocha predstavuje 47 000 m2.Prameň poskytuje 86 miliónov litra vody denne, voda sa v jazere úplne vymení každých 28 hodín. Voda vyvierajúca z kráteru udržuje vodnú hmotu v neustálom pomalom pohybe. Je mierne rádioaktívna, teplota jazera je 33–34 °C v lete a 26–28 C v zime. Oblak jemnej pary nad jazerom vytvorí neobvyklý pohľad – vysoké odparovanie nie len umožňuje príjemné kúpanie pod širokým nebom aj v zimných mesiacoch, ale priaznivo ovplyvňuje klímu širšieho okolia. Bahno z dna jazera tvoria 50% organické materiály bohaté na jód a estrogen. Ako kúpeľová kúra je voda vhodná pre liečenie kĺbových ochorení, reumatických ťažkostiach, ochorení pohybového ústrojenstva a pri gynekologických problémoch. Samotné jazero s termálnou vodou je zvyškom vulkanickej činnosti z obdobia geologického praveku. Vlastne je to niekdajší sopečný kráter naplnený, skutočnou životodárnou vodou.

Malé mestečko Hévíz (210 km od Budapešti) s 5000 obyvateľmi žije z turistiky a ubytovacích služieb, je tu veľa príjemných reštaurácií, kaviarní, cukrární a nočných klubov. Turistickými zaujímavosťami sú blízky zámok Festetics, zrúcanina hradu v Sümeg a Szigliget a za návštevu stoja zaujímavosti a prírodné krásy blízkeho Balatonu. Po večernej zimnej prechádzke v okolí vás určite zohreje pohárik dobrého vína z oblasti Balatonu.

debata chyba