Ponúkame vám tipy na výlety po Slovensku

Počas vrcholiacej dovolenkovej sezóny, nie každý odíde za hranice všedných dní a ostane dovolenkovať na stále atraktívnom Slovensku. Preto vám najmä v tomto chladnom počasí ponúkame typy na dovolenku, ktoré až tak nesúvisia s vodnými radovánkami.

08.08.2005 09:24
debata

Čičmany

V kotline Strážovských vrchov leží dedinka Čičmany, ktorá je známa starobylou a unikátnou architektúrou: maľovanými zrubovými drevenicami. Časť obce bola dokonca vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Obec je zaujímavá aj ľudovými krojmi a výšivkami. V obci sa nachádzajú drevenice s ornamentálnou výzdobou, barokový kostol Nájdenia sv. Kríža, barokovo-klasicistický zemepánsky kaštieľ, múzeum s národopisnou expozíciou (všeobecná expozícia a expozícia tzv. veľkorodiny). Dedina je vyhľadávaná nielen v lete, ale aj v zime, pretože pri obci je veľké lyžiarske stredisko.

Náš tip: Dvanásť kilometrov od Čičmian je Rajecká Lesná, kde návštevníci nájdu okrem iných historických pamiatok unikátny drevený betlehem. Blízko (25 km) je aj kúpeľné mesto Rajecké Teplice, zrúcanina hradu Lietava (30 km), hrad Súľov (35 km). Do Bojníc i Trenčína je to len 45 km.

Drevené kostolíky

Na Slovensku bolo za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásených dvadsaťsedem drevených kostolíkov. V okolí mesta Svidník sa ich zachovalo jedenásť. Väčšina z nich pochádza zo 17. a 18. storočia. V okolí Svidníka nájdete tieto skvosty ľudovej architektúry v obciach: Miroľa, Dobroslava, Bodružal, Ladomirová, Krajné Čierno, Potoky, Korejovce, Príkra, Šemetkovce, Nižný Komárnik a Hunkovce. Ďalší drevený pravoslávny kostolík ja v skanzene vo Svidníku. Táto drevená stavba východného obradu je z roku 1766. Cerkva je zrekonštruovaná a používa sa na bohoslužby.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Mestečko Medzilaborce na severovýchode Slovenska je známe vďaka svojmu rodákovi – svetoznámemu maliarovi, kráľovi popartu, Andymu Warholovi. Napriek tomu, že sa narodil, žil, tvoril a nakoniec aj zomrel v USA, vracia sa prostredníctvom svojich diel do rodiska svojich rodičov.
Múzeum moderného umenia Andy Warhola otvorili v Medzilaborciach v roku 1991. Hlavnú časť expozície tvoria originály a plagáty Andy Warhola, reprezentujúce dôležité etapy jeho tvorby. Pri návšteve máte jedinečnú možnosť uvidieť známe campbellové konzervy, portrét Ingrid Bergmanovej, Absolútnu vodku a mnoho ďalších. Nájdete tam však aj diela jeho brata Paula a jeho synovca Jamesa, ktorí svoje diela múzeu darovali.
Interiér je dotvorený tak, aby sa hodil k umelcovej tvorbe: steny sú otapetované novinovými stránkami, priestory dopĺňajú sochy mladého výtvarníka Davida Černého. Schody do expozícií sú výtvarne pretvorené na lúku, čo je imitáciou známeho Warholovho obrazu.

Náš tip: Múzeum je otvorené denne okrem pondelka. Múzeum je otvorené od 9. do 16.30 h. Vstupné je 100 Sk pre dospelých, 50 Sk pre študentov a deti, pre skupiny nad dvadsať ľudí poskytujú 50-percentnú zľavu. Podrobnejšie informácie a objednávky pre skupiny na telefónnom čísle 057/74 800 71–2.

Modra

Mesto modranskej keramiky, vinárstva a vinohradníctva, historické mesto, ale aj východiskový bod turistov. To je malé mestečko Modra ležiace na južných svahoch Malých Karpát. Na území mesta je množstvo historických pamiatok, Múzeum Ľudovíta Štúra, námestie v nezmenenej podobe s typickými meštianskymi a vinohradníckymi domami.
Modranská keramika je známa na celom svete. V galérii v historickej budove starej bašty si môžete prezrieť tvorbu azda najznámejšieho z keramikárov, národného umelca Ignáca Bizmayera.

Náš tip: Medzi Modrou a Pezinkom, na vrchu Veľká Homoľa, je postavená dvadsať metrov vysoká turistická rozhľadňa, z ktorej sa naskytne tým, ktorí sa nebudú báť na ňu vystúpiť, pekný výhľad na malokarpatský región.

Morské oko

Prírodné jazero Morské oko sa nachádza v hlbokých bukových lesoch Vihorlatu severovýchodne od Michaloviec. Vzniklo sopečnou činnosťou zhruba pred 9 miliónmi rokov. Každoročne priláka množstvo turistov, ktorí si prichádzajú pozrieť tento európsky unikát z hľadiska bohatého zastúpenia flóry i fauny.
Ak budete mať šťastie, v čírej vode uvidíte raka riečneho, pstruha dúhového či potočného. Častými návštevníkmi sú aj kŕdle divých kačíc. Jazero je štátnou prírodnou rezerváciou s chránenou flórou a faunou, preto rybolov, člnkovanie a kúpanie sú prísne zakázané!
Morské oko leží vo výške 619 m nad morom. Jeho šírka je 312 m, dĺžka 775 m a hĺbka dosahuje 25–28 m. Svojou rozlohou 13 ha je teda najväčším sopečným jazerom na Slovensku. Pri jazere nie je reštaurácia ani iné možnosti občerstvenia, dokonca ani toalety.

Svätý Kríž

Drevený artikulárny kostol, ktorý stojí za obcou Svätý Kríž, tam preniesli počas výstavby Liptovskej Mary pred vyše dvadsiatimi rokmi. V interiéri je barokový oltár, kazateľnica, kamenná krstiteľnica, maľby s biblickými výjavmi, lustre z benátskeho skla a organ. Kostol má kapacitu 6 000 osôb.

Náš tip: Vstupné je 20 Sk pre dospelých a 10 Sk pre deti, študentov a dôchodcov. Prístupný je každý deň od 9. do 15. h. Bližšie informácie získate na Farskom úrade vo Svätom Kríži na telefónnom čísle 044/559 2622. Se­zóna trvá do konca septembra.

Herliansky gejzír

Prírodný studený Herliansky gejzír je svetovou raritou a národnou kultúrnou pamiatkou. Nachádza sa v obci Herľany, ktorá leží pod úpätím Slanských vrchov, približne 28 km od Košíc.
Obec bola známa svojimi minerálnymi prameňmi už v 17. storočí, a preto tam vznikli kúpele. Postupom času už minerálne pramene nestačili kryť spotrebu minerálnych vôd, preto sa správa kúpeľov rozhodla hľadať nové zdroje. V roku 1870 bol objavený Herliansky gejzír. Kúpeľný ráz obce síce zanikol po roku 1945, ale táto svetová rarita si už takmer 130 rokov zachováva svoju jedinečnosť.
Prevŕtaním horizontu podzemnej vody v hĺbke 404 metrov prenikla na povrch minerálna voda, ktorá vystrekuje do výšky cca 20 metrov každých 32 až 36 hodín. Teplota vystrekovanej vody je 14 – 18 o C a na očiach verejnosti sa „zdrží“ len 30 minút.

Náš tip: Predtým, ako sa vyberiete obzrieť si túto svetovú raritu, zistite si, kedy bude gejzír striekať. Pokojne sa vám môže stať, že túto polhodinovú šou prepasiete. Dĺžka intervalu sa totiž v priebehu dňa môže zmeniť aj o tri hodiny. Najpresnejšie informácie vám poskytnú na Obecnom úrade v Herľanoch 055/696 4122.

debata chyba