Neziderské jazero je športová pohoda

Raj pre surfistov aj tak nazývajú najväčšie stredoeurópske stepné jazero Neusiedler See, ktoré leží len zhruba štyridsať kilometrov od Bratislavy. Je zároveň najmladším kultúrnym dedičstvom Rakúska zapísaným v UNESCO.

09.08.2005 11:50
debata

Neziderské jazero leží medzi Alpami a pustou a jeho tretina leží na území Maďarska. Je to jedinečná oblasť rôznych rastlín a zvierat. Plytké jazero s obrovským trstinovým porastom, tristo druhov vtákov, voľne sa pasúce stáda dobytka a biele osly – také lákadlá čakajú návštevníkov národného parku. Neziderské jazero sa hrdí tristo slnečnými dňami v roku. Okrem toho je plytké (dosahuje najviac dva metre), takže je ideálne na kúpanie, najmä pre rodiny s malými deťmi. Vďaka dobrým veterným podmienkam vyhľadávajú jazero aj vyznávači plachtenia a surfovania.

 Päťsto kilometrov cyklistických trás a stopäťdesiat kilometrov jazdeckých ciest. Aj také možnosti ponúka národný park. Okolo jazera je vybudovaná cyklistická sieť, ktorá uspokojí rekreačných cyklistov, rodiny s deťmi, ale aj vášnivých vyznávačov cyklistickej turistiky. Jazdectvo má pri Neziderskom jazere bohatú tradíciu. Vychutnať si krásu parku z chrbta koňa je vraj neopakovateľný zážitok. Medzi Liethabergom a trstinovým pásmom si prídu na svoje golfisti.

 Nachádzajú sa tu jedny z najkrajších golfových ihrísk v Európe. Každý, kto od apríla do októbra navštívi Neziderské jazero a kúpi si kartu (Neusiedler See Card), má možnosť navštíviť viac ako štyridsať atrakcií v okolí bezplatne: kryté kúpaliská, voľné kúpaliská, jazda verejnou dopravou, ale aj kultúrne pamätihodnosti. Pre držiteľov karty platí bezplatný vstup do zámku Halbturn a Kittsee, do múzea Burgenländische Landes-museum, do Haydnovho múzea i Židovského múzea v Eisenstadte. Vstup je voľný aj do dedinského múzea v Mönchhofe, rímskeho kameňolomu St. Margarethen a na exkurzie v Národnom parku Neziderského jazera – Seewinkel. Náš tip: Pri návšteve regiónu Neusiedel nevynechajte starobylé mestečko Rust, kameňolom St. Margarethen či samotné mestečko Neusiedel, partnerské mesto Pezinka.

Neziderské jazero – Neusiedler See

  • je to mierne slané bezodtokové jazero
    • nachádza sa na hraniciach Rakúska a Maďarska, 115 m n. m.
    • rozloha jazera je 320 km2
    • voda ja plytká, dosahuje hĺbku najviac 2 metre
    • viac informácií na stránke www.neusiedlersee.com.

Akcie v národnom parku

  • 15. august prednáška a exkurzia do Národného parku Neusiedl-Seewinkel na tému: Vážky z okolia Seewinkla vstupné 12,50 eura, so zľavou 6,30 eura (13.30 – 18.00 hod.)
    • 1. september exkurzia na tému: Kačice a husi v Seewinkli vstupné 9 eur, so zľavou 4,50 eura (14.00 – 17.00 hod.)
    • 26. október bezplatná exkurzia po národnom parku Neusiedl – Seewinkel (13.00 – 16.00 hod.)
     
debata chyba