Mesto zábavy a termálnych prameňov

V Budapešti je lákadlom veľký zábavný park - Vidámpark. Rozkladá sa ploche viac ako šesť hektárov ponúka vyše 50 rôznych atrakcií. Obísť by ste určite nemali v Európe najdlhšiu z dreva zhotovenú vlnovku.

18.08.2005 12:04
debata

Najvyšší bod tejto „húsenicovej“ dráhy je vo výške 28 metrov, dlhá je jeden kilometer a ak sa rozhodnete na nej zviezť, čaká vás jazda rýchlosťou až 50 km/h. Kolotoč postavili ešte v roku 1922, vynovili v roku 2000 podľa pôvodných plánov. Za najatraktívnejšie časti parku sa považuje Jaskynná železnica, ktorá približuje osudy Petöfiho hrdinu Jánosa. Medzi ďalšie lákadlá patrí Lapač tieňov, Kráľ gólu, Hip Hop, Top Spin, Ikarus, Break-Dance, Looping Star. Najobľúbenejšia hra je Kráľ gólu. Je to interaktívna hra, v ktorej hráč kope loptu do virtuálnej brány, v ktorej stojí brankár. Každý hráč má tri strely a počítač vyhodnocuje presnosť zásahu.

Víťazov registrujú v každom svetovom zábavnom parku. Hru vymyslel 19-ročný Brit v roku 1998 a odvtedy sa hrá už na 20 miestach vo svete. Dráha má dĺžku 600 metrov, hrať môžu deti od 12 rokov. Ďalšou novinkou je zo Škótska prichádzajúci Looping Star. Má dĺžku 580 metrov. Otváracie hodiny: V júli a auguste je park otvorený od 10. do 20. hodiny. Vstupné: 300 forintov platia dospelí, deti do 120 cm a vozičkári majú vstup zadarmo. Na atrakcie sa ešte kupujú zvlášť lístky.

Hlavné mesto Maďarska je po celom svete známe ako mesto kúpeľov. V Budapešti vyviera viac ako 30 termálnych prameňov, čo predstavuje svetový rekord. Desať z nich sú kúpeľné pramene. Väčšina z budapeštianskych kúpeľov pochádza z čias, keď bolo mesto pod nadvládou Turkov. Pri návšteve mesta sa oplatí niektoré z nich navštíviť. Vyberať môžete podľa toho, na aký typ ochorenia sa zameriavajú, ale môžete tu stráviť aj deň len relaxom. Budapeštianske kúpele fungujú na mierne odlišnom princípe ako na Slovensku. U nás sme zvyknutí, že kúpele predpisuje lekár, alebo si dlhší pobyt kúpite na vlastné náklady. Maďarské kúpele sú založené skôr na princípe niekoľkohodinových návštev, čo zatiaľ na Slovensku nie je príliš rozšírené. Vstupné do budapeštianskych kúpeľov je zhruba l 500 forintov na osobu.

1 Kúpele hotela Gellért Szent Gellért tér 1

Nájdete ich v najstaršom maďarskom kúpeľnom hoteli. Ponúka krytý aj vonkajší bazén s vápenitou, hydrogénuhliči­tanovou rádioaktívnou vodou, obsahujúcou veľa minerálnych látok. Vhodná je pre kúpele aj pitné kúry. Pomáha napríklad pri liečbe reumatických a kĺbových ochorení, neuróz, ako aj porúch metabolizmu.

2 Zdravotné kúpele Rudas Döbrentei Tér 9

Voda v kúpeľoch má vysoký obsah fluoridov. Účinná je najmä pri ochoreniach pohybového ústrojenstva, reumatizme a poúrazových stavoch, ako aj gynekologických problémoch. Ako pitná kúra sa odporúča na liečenie ľadvinových kameňov a tráviacich ťažkostí.

3 Kúpele Rácz Hádnagy utca

Ležia na budskej strane Eliškinho mosta a napája ich prameň s teplotou 41,8 stupňa. Ich voda obsahuje alkalické soli, chloridy, sírany, vápnik a horčík. Kedysi patrili medzi obľúbené kúpele panovníka Mateja Korvína.

4 Cisárske kúpele Császár Arpád fejedelem

Najteplejší prameň v týchto kúpeľoch má až 63 stupňov. Voda z prameňov obsahuje síru, vápnik a horčík. Účinná je na poruchy pohybového ústrojenstva a artritídu. V podobe pitnej kúry sa odporúča na ochorenia ďasien. Ako inhalačná kúra sa využíva na liečenie dýchacieho ústrojenstva.

5 Kúpele Lukács Frankel Leó

Účinkami svojej vody sa tieto kúpele vyrovnajú slávnym kúpeľom v Baden-Badene. Zemito-vápenatá voda
má výborné využitie pri liečení bolestí kĺbov, pri liečení deformácií chrbtice, pri osteoporóze, pri liečení zažívacích a črevných ťažkostí. Teplota vody sa pohybuje od 21 do 49 stupňov Celzia.

6 Turecké kúpele Király Fö utca

Kúpele pochádzajú zo 16. storočia a až do súčasnosti nadchýnajú tureckým prepychom v budove. Kupoly a klenby budovy sa považujú za majstrovské diela svetovej architektúry. Návštevníkov priťahujú najmä slanými kúpeľmi.

7 Kúpele na Margitinom ostrove Margitin ostrov

Voda vo všetkých kúpeľoch v strede Budapešti obsahuje najmä vápnik, horčík, hydrogénuhličitany, chloridy a sírany. Kúpele v päťhviezdičkovom hoteli Danubius hotel Thermal sú známe najmä balneoterapiou. Zdravotnícka časť hotela navyše poskytuje liečenie v oblasti všetkých odborov stomatológie. Danubius Grand hotel Margit sziget je spojený s Thermal hotelom a ponúka v podstate tie isté služby ako on.

debata chyba