Osem miest, kde oddychujú slávni

Ponúkame vám prehľad osmich miest,kde najčastejšie dovolenkujú slávni a bohatí ľudia našej planéty. Ide o lukratívne lokality, ktoré sú v niektorých prípadoch považované za raj na zemi.

19.08.2005 09:37
debata

1. Burj al-Arab, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Vypína sa ako biela plachta lode nad modrými vodami Arabského mora. Arabská veža, Burj al-Arab je s 321 metrami najvyšším hotelom sveta. Jediný sedemhviezdičkový hotel na planéte je vybudovaný na umelom ostrovčeku a ponúka luxusné ubytovanie tým, ktorí naozaj nemajú hlboko do vrecka. Pre tých bohatších z bohatších sú pripravené dva kráľovské apartmány na 25. poschodí 28-poschodovej budovy. Okrem nádherného výhľadu na more a súkromného výťahu majú ich dočasní obyvatelia k dispozícii 24 hodín denne vlastných komorníkov a právo používať súkromnú pristávaciu plochu pre vlastný vrtuľník. Jedinou nevýhodou môže byť absencia žien opaľujúcich sa hore bez na priľahlých plážach. Za kráľovský apartmán musí byť návštevník pripravený zaplatiť 6 800 USD za noc, pre tých skromnejších sa dá zohnať izba aj za 700 dolárov. Rozprávkovému hotelu z tisíc a jednej noci neodolali ani tenisti Andre Agassi a Roger Federer, ktorí si na tenisovom kurte zahrali priateľský zápas. Kurt pre nich špeciálne vytvorili na pristávacej ploche pre vrtuľníky, takže im loptičky z vyše 300-metrovej výšky padali do mora.

2. Mustique, Sv. Vincent, Karibik

Nikto nechodí na dovolenky, aby ho druhí ľudia otravovali. Aj preto si mnohé celebrity, boháči, šľachtici a členovia kráľovských rodín radi chodia oddýchnuť na súkromný ostrov Mustique, kde naozaj nemusia každú chvíľu vrážať do paparazzov. Na ostrove sa dá kúpať a slniť na nepreplnených plážach či venovať sa ľahkej turistike pri zachovaní všetkého luxusu. Hostia sa dokonca môžu hneď po prílete ponoriť do vĺn Karibského mora, pretože v hoteloch im na želanie batožinu vybalia, šaty vyžehlia a poukladajú do skriniek. Ceny sa pohybujú od 600 USD v chatrči na karibský spôsob až po takmer 3 000 USD za izbu vo vile. Na Mustique chodí relaxovať exmodelka Jerry Hallová, vilu tu má návrhár Tommy Hilfiger, rocker Mick Jagger a stretnúť tam možno niekedy aj Toma Hanksa či Paula Newmana.

3. St. Moritz, Švajčiarsko

Do Švajčiarskych Álp sa každú zimu zlieta európska smotánka vrátane britskej kráľovskej rodiny. Ani v lete však obľúbené stredisko v dvojtisícovej nadmorskej výške nezíva prázdnotou. Minerálne pramene, pólo, golf a jazero St. Moritz spoločne s priemerne 322 slnečnými dňami v roku dokazujú, že v Alpách sa dá nielen lyžovať. V lete tam aspoň nie je teplo. Pre fanúšikov letného lyžovania však smutná správa – miestny ľadovec sa roztápa, a tak lanovka pre vyznávačov zimných športov v lete nepremáva. Luxusné hotely v ničom nezaostávajú za tými najslávnejšími a koho pochytí nákupná horúčka, môže v sanktmoritzkých pobočkách najslávnejších klenotníkov a módnych návrhárov zanechať sumy vo výške štátneho rozpočtu niektorej z rozvojových krajín.

4. Seychely

Takmer sto tropických ostrovov, roztrúsených na vyše milióne štvorcových kilometrov priezračnej vody Indického oceánu. Najbližší sused vyše tisícpäťsto kilometrov ďaleko, Seychely ponúkajú zážitok z ozajstnej prírody, luxusné pláže a tajomný ostrov Silhouette. Tretí najväčší ostrov z celého súostrovia bol kedysi úkrytom piráta Jeana Hodoula a podľa miestnych legiend sa v horách stále skrýva zakopaný rozprávkový poklad, ktorý by celú dovolenku na Seychelách niekoľkokrát zaplatil. Na Silhouette je len jediný hotel. Nehostia potrebujú na návštevu povolenie. Na Seychelách dovolenkoval herec Peter Sellers, ktorý tu vlastnil hotel, a ostrovy boli obľúbeným miestom exbeatla Georgea Harrisona. Paul McCartney tu strávil medové týždne so svojou manželkou Heather Millsovou.

5. Positano, Taliansko

Nie každého boháča láka tropická exotika. Pre Američanov je dosť exotická aj Európa a pre tých, ktorým sa nechce ničiť si nohy presúvaním sa po pamiatkach ani vylihovať pri mori, je vhodné mestečko Positano na pobreží južného Talianska. Romantické domčeky, ktoré vyrastajú z mora a lepia sa na strmý kopec, útulné stredomorské kaviarničky a maličké záhradky kedysi prilákali spisovateľa Johna Steinbecka a o čosi neskôr i herca Hugha Granta. Hoci Taliansko nie je povestné svojou čistotou a jeho južná časť už vonkoncom nie, v hoteli Sirenuse za 4 500 dolárov za noc sa aj Taliani premôžu.

6. Tanzánia a Keňa

O pôžitkoch z vybíjania miestnej populácie divokej zveri napísal knižku Ernest Hemingway a mnohí ho každoročne prichádzajú napodobniť. Hoci viaceré africké krajiny lov zakázali, stále je dosť miest, kde možno veľa dolárov vymeniť za zastrelenie leva či slona. V Keni je lov zakázaný, no svoju antilopu si tu minulý rok oštepom zabil aj princ William. Pre menej krvilačných turistov je k dispozícii aspoň safari.

7. Francúzska riviéra

Nielen filmový festival v Cannes priťahuje na Francúzsku riviéru desiatky prominentov. Azúrové pobrežie sa blyští hviezdami počas celého roka, na čom má zásluhu najmä daňový raj v Monaku. Dovolenkovať na juh Francúzska však chodia aj Johnny Depp, Elton John či George Michael a svoju letnú vilu si pri St. Tropez kupovala aj Kylie Minogueová. Opaľovať sa tak môže na miestach, kde Louis de Funes ako žandár naháňal svoju neposednú dcéru.

8. Fiji

Súostrovie Fiji bolo celoživotným snom Listera z kultového seriálu Červený trpaslík. Zatiaľ čo Lister sa jeho splnenia nedočkal, boháči a celebrity do južného Pacifiku smerujú rok čo rok. Pred pár rokmi si herec Russel Crowe prenajal celý ostrov Wakaya, a rovnako spravila aj Nicole Kidmanová. Stálo ich to maličkosť, 23-tisíc dolárov za noc. Chudobnejším celebritám musia stačiť apartmány za tri a pol tisícky či luxusná chatrč za 2 000 USD. Na Fiji sa zo svojej svadby zotavovali aj manželia Gatesovci.

debata chyba