Po stopách Štúra vystúpili na Kriváň

Približne 1500 turistov vyšlo na tatranský štít Kriváň (2494 m) počas dvojdňového národného výstupu, ktorý sa skončil v autokempingu v Račkovej doline pri Liptovskom Hrádku.

22.08.2005 09:23
debata

Účastníci podujatia kráčali 20. a 21. augusta 2005 po tej istej trase ako 16. augusta 1841 Ľudovít Štúr a ďalší slovenskí národovci. Počasie turistom prialo počas obidvoch výstupových dní. Tajomník Slovenského klubu turistov (SKT) Liptov Ján Kamien povedal, že po predchádzajúcich niekoľkodňových dažďoch sa vyčasilo, svietilo slnko, bola dobrá viditeľnosť.

Výstupy na Kriváň majú organizovaný charakter už 50 rokov. Pri jeho zrode stali popradskí turisti, ktorí spolupracovali s tamojším okresným národným výborom. Od roku 1968 ho organizuje (SKT) v Liptovskom Mikuláši. Posledných 15 rokov im pomáha aj Matica slovenská, povedal Kamien. Podľa neho ich snahou nie je pripraviť masový výstup na tento prekrásny tatranský vrchol, ale udržať dlhoročnú tradíciu. Pre účastníkov výstupu pripravili organizátori v Račkovej doline aj kultúrny program. Počas neho sa predstavila v sobotu večer liptovskomikulášska hudobná skupina Nicola.

Štít Kriváňa, ktorý leží v západnej časti Vysokých Tatier, je symbolom slovenského národa. Inšpiroval množstvo umelcov, ktorí jeho motív využili vo výtvarnej alebo literárnej tvorbe.

  
debata chyba