Bulharsko je na mape dovoleniek

Stačilo posledných päť rokov a Bulharsko sa vrátilo na mapu dovoleniek čoraz väčšieho počtu Slovákov. Dôvodov je niekoľko. Jeden však dominuje - ceny. "Za peniaze, ktoré by som investoval do oddychu kdesi v západnej Európe, som na bulharskom čiernomorskom pobreží kráľ."

21.07.2005 12:39
debata

Povedal trochu nadnesené Jozef z Košíc, pochlipkávajúc v Nesebare zo zaroseného pohára pivo Zagorka. Ako vraví, chutí. A nielen pre nízku cenu… Pritom, ako vraví, v niektorých oblastiach bulharského vnútrozemia môže človek nakúpiť až o dvadsať percent lacnejšie ako u nás pod Tatrami. Cestovné kancelárie už zaznamenali každoročný nárast našincov túžiacich po rekreácii na Zlatých pieskoch, Slnečnom pobreží alebo v Albene. Tí, čo majú radšej pokoj ako nočný život, sa poberajú na juh od Burgasu. Smerom k malebnému Sozopolu či vzdialenejšiemu Achtopolu. Svoje prekrásne zákutia ponúka aj tunajšia prírodná rezervácia Ropotamo, v ktorej mal svojho času vlastný revír báj Tošo – niekdajší šéf bulharských komunistov Todor Živkov.

Albena je jednoducho dáma

Aj keď mnohí tvrdia, že letoviská v Bulharsku sa menia k lepšiemu zo dňa na deň, zdalo sa, že najmenej v tomto smere zaznamenalo letovisko Albena. Možno preto, lebo ho stavali s veľkým rozmachom začiatkom 70. rokov, keď všetky „hriechy“ z ostatných stredísk sa stavitelia usilovali odstrániť, a pritom vidieť ďaleko za horizont. „Využil som to najlepšie, čo som sa naučil počas štúdií v Prahe,“ povedal nedávno českým novinárom architekt Nikolaj Nenov, ktorý Albenu projektoval koncom 60. rokov. Na vlastné oči sme sa mohli presvedčiť, že aj po rekonštrukcii objektov Albena patrí k tým tichším miestam na oddych. Ostal jej štandard pokojných kúpeľov. Je to skutočná dáma bulharského pobrežia, zdobená triezvou eleganciou. Zodpovedajú tomu napokon aj ceny, ktoré sú o niečo vyššie ako inde.

Raj vody, slnka a zábavy

Také sú aj dnes Zlaté piesky a Slnečné pobrežie. Elegancia Albeny tu síce chýba, ale zato tu nájdete vari všetko, čo patrí k letnému oddychu pri mori. Všetky hotely sú zrekonštruované a ďalšie sú vo výstavbe. A tak nečudo, že práve Slnečné pobrežie má v súčasnosti vari najmodernejšiu prímorskú hotelovú infraštruktúru v Európe. Stačí sa prejsť po osemkilometrovej pláži a predovšetkým trochu do „vnútrozemia“ a pochopíte, že miestny privátny sektor urobil za posledné roky poriadny skok vpred. Ani ten verejný nechce zaostať. Vidno to na každom kroku. Počnúc upravovanými dláždenými chodníkmi, zeleňou a kvetmi až po vyzdobené obchody a stánky na promenáde. Čisté sprchy a záchody na plážach sú samozrejmosťou. Šlágrom na Zlatých pieskoch, ako aj na Slnečnom pobreží sú rovnako ako v minulých rokoch akvaparky. Stávajú sa vyhľadávaným miestom turistov z blízkeho i vzdialeného okolia. Kapitola sama osebe sú miestne diskotéky. Mohli by obstáť kdekoľvek v Európe. „Práve pre ne sa sem priam hrnú nielen mladí Briti, ale už aj Škandinávci,“ vraví Plameň z „raja hudby“ neďaleko hotela Bulgaria.

Juh zoceľuje nervy

Ešte pred pätnástimi rokmi cestovali Slováci na juh od Burgasu. Smerom k tureckým hraniciam. Dalo sa tam totiž kempovať a bolo to teda lacné. Dnes je situácia iná. Kempov je menej, ale pribudlo ubytovaní v súkromí. Ostala však túžba našinca zoceliť si nervy po celoročnej drine práve tu na juhu. Okrem privátov si možno vybrať medzi množstvom penziónov a malými, často rodinnými hotelíkmi. Hlavnou devízou „juhu“ však ostáva jeho „bulharská nefalšovanosť“. V takom Prímorskú sa v tomto smere vari zastavil čas. Architektúra, spôsob života, ľudia. To všetko je také ako kedysi. Samozrejme, s patričným servisom pre cudzincov. Aj tu však už cítiť „závan konzumu“ a túžby zarobiť. Cyklistické výlety do pohoria Strandža alebo potápanie v susedstve podmorských skál či kŕmenie rýb pod vodou, to sú len niektoré z nových atrakcií ponúkaných miestnymi obyvateľmi. Pri takom potápaní si môžete vyskúšať, čo spraví z človeka na prvý pohľad jednoduché potopenie sa pod hladinu. A kto si priplatí, ten si môže zaplatiť celý kurz. „Máme tu všetko skúsených inštruktorov, aj cena v porovnaní so svetom je veľmi priaznivá,“ agituje Ivan Stojanov, šéf jednej zo škôl.

Varna nie je len mesto

Aj dnes je majestátna už pri prvom pohľade. Hoci sa ešte len uchádza o návrat medzi „lídrov“ oddychu, má v sebe čaro. Rekreantov láka napríklad jej antická minulosť. Z ulíc a parkov, ale aj samotného centra mesta vanie atmosféra kúpeľov. „Je len otázkou času, kedy sa Varná postaví na čelo prímorských lákadiel v Bulharsku,“ vraví Atanas Asparuchov, manažér jedného z miestnych obchodných domov. A väčšina Bulharov tomu právom verí.

debata chyba