Cestovanie po Korfu a z Korfu

Ostrov Korfu je považovaný za perlu Ionskeho mora. Nielen, že na ňom zažijete krásnu dovolenku na pláži, ale aj plno výletov napríklad na mopede alebo na bicykli po príťažlivých zákutiach.

27.07.2005 09:50
debata

Loďou na Paxos a Antipaxos
Plavbu po otvorenom mori, prehliadku morských jaskýň a kúpanie v zálive ostrova Antipaxos (pláž s bielym pieskom a bielymi kamienkami) prežijete, ak sa vydáte na tieto dva ostrovy. Prvou atrakciou počas plavby je jaskyňa Ipapánti, do ktorej vplávate aj s menšou loďou. Počas druhej svetovej vojny sa v nej niekoľko mesiacov schovávala grécka ponorka. V hlavnom meste ostrova Paxos (volá sa Gáiu) si môžete vychutnať prechádzku malebnými uličkami.

Potulky autom či na mopede

  • (1) Paleokastrítsa bola pôvodne prístavom dedinky Lákones, z ktorej je najkrajší výhľad na zátoku. Nad morom tróni kláštor Najsvätejšej Bohorodičky z Paleokastrítsy. Dnes tu žije približne desať mníchov, zato mačiek tu stretnete neúrekom. Kláštor založili v 12. storočí a ženy, ktoré sem prídu „odhalené“, dostanú nie veľmi priliehavú sukňu a šatku cez ramená.
  • (2) Sidári – na severnom pobreží ostrova leží mestečko Sidári s piesočnatými plážami. Na západnom výbežku ležia pieskovcové útesy. Skaly sú mäkké a neustále sa menia vplyvom mora a vetra. Úzke cestičky pozdĺž pobrežia vás privedú až ku kanálu lásky.
  • (3) Pantokrátor – medzi Paleokastrítsou a Kassiópi sa tiahne naprieč ostrovom horský masív. Jeho najvyšším bodom je Pantokrátor. Na jeho vrchol vedie asfaltová cesta. Ak je jasno, dovidíte až do Albánska. Stožiarmi a anténami sa nenechajte vyrušovať. Radšej si všimnite kláštor zo 17. storočia.
  • (4) Klenotom ostrova je hlavné mesto Korfu, resp. Kerkyra. Ak sa prechádzate jeho uličkami či širokou Esplanadou, pripomenú vám Benátky. Bezpečnosť pred Turkami tu zabezpečovali dva hrady – Stará a Nová pevnosť. Staré mesto tvoria také úzke uličky, že ľudia len ťažko môžu kráčať vedľa seba.
  • (5) Vlachérna – ostrovček pri Kerkyre. Dostanete sa naň po hrádzi, takmer na celom ostrove sa rozkladá kláštor.
  • (6) Pristávacia dráha letiska sa nachádza v úrovni mora. Jej južný koniec je od Kanóni, mysu na polostrove Análipsis, vzdialený len 300 metrov vzdušnou čiarou. V kaviarni pri káve môžete sledovať pristavanie lietadiel. Je to zážitok.
  • (7) Achíllion – malý zámoček, ktorý čnie nad východným pobrežím obklopený parkom a sochami. Dala ho postaviť cisárovná Sissi. Presne oproti Achíllionu môžete ochutnať víno a likéry z pálenice Vassilákis.
  • (8) Jazero Koríssion – hranicu medzi jazerom a morom tvorí pás

    piesku a dún. Nad úzkym prírodným kanálom, ktorý spája sladkovodné

    jazero s morom, vedie most pre peších.

  • (9) Korfuské dedinky – ak chcete nasať typickú ostrovnú atmosféru,

    mali by ste navštíviť aspoň jednu z dedín. Zaujímavá je obec Agios

    Matthéos.

debata chyba