Nočné tajomstvo hradov a zámkov

Návšteva hradu alebo zámku býva najmä v letných mesiacoch častým cieľom rodinných výletov. Tí odvážnejší si však môžu dopriať aj trochu strachu a absolvovať nočnú prehliadku.

29.07.2005 10:45
debata

Bojnice

„Nočné prehliadky majú na našom zámku dlhoročnú tradíciu, i keď musím priznať, že v posledných rokoch záujem o ne narastá,“ hovorí Sylvia Maliariková, vedúca marketingu Bojnického zámku. „Kým v minulosti sme mali jednu prehliadku za deň, v súčasnosti sú to tri,“ dodáva. Prehliadka trvá približne jeden a pol hodiny a prísť na ňu môžete každý piatok a sobotu od 21. hodiny. Určite na nej stretnete Bielu a Čiernu paniu a strašidlá, ktoré sa potulujú po celom zámku. „To, kde strašidlá sú, nevedia ani lektori, a tak pri prehliadke vznikajú veľmi zaujímavé situácie,“ hovorí Maliariková.

Spišský hrad

Nočnú prehliadku hradu spojenú s vystúpením skupiny historického šermu v areáli najväčšieho hradu v strednej Európe môžete prežiť už tento víkend. Ide v podstate o klasickú prehliadku hradu so sprievodcom, ale hrad je počas nej osvetlený len fakľami. Ďalšie sú naplánované na 12. až 14. a 19. až 21. augusta. Nezabudli tu ani na deti. Pre ne je na 13. augusta o 19. h pripravené divadelné predstavenie Princezná na hrášku spojené s nočnou prehliadkou.

Svätý Anton

Nevšednú nočnú prehliadku romantického kaštieľa vo Svätom Antone, plnú smiechu a zábavy, pripravilo v piatok (29. júla) a na 26. augusta svätoantonské múzeum. Jej súčasťou je šesť scénok, v ktorých účinkujú banskoštiavnickí ochotnícki divadelníci. Vďaka nim návštevníci spoznajú neľahkú prácu kata v niekdajšej mučiarni, dozvedia sa, že Jánošíkova frajerka pracovala v tomto kaštieli, o čom všetkom je možné rozprávať sa pri dojení či zaváraní, ale tiež o tom, ako je možné založiť v bani operu. Pripravené je aj premietanie na nádvorí. Prvý vstup bude o 20.30 h, ďalšie pokračujú v 20-minútových intervaloch, pričom posledný je naplánovaný na 23. hodinu.

Červený Kameň

Hradné večery a nočné prehliadky na vás čakajú 30. júla, 6. 13., 20. a 27. augusta. Budú sa niesť v znamení malých kultúrnych podujatí, pričom si určite nenechajte ujsť nočné prehliadky, pri ktorých stretnete bývalých slávnych, aj tých menej slávnych, alebo celkom neznámych obyvateľov hradu.

Oravský hrad

Každý, kto má strach, je tu vítaný. „Príďte a zažite na vlastnej koži prítomnosť duchov, odhaľte s nami tajomné bytosti hradu,“ láka slogan na Oravský hrad. V piatok je pripravená prehliadka zameraná na ľudové tradície, nechýbajú ani hradní duchovia, strašidlá a šermiarske skupiny. Na prehliadke 12. augusta stretnete množstvo duchov, strašidiel, dávno mŕtve hradné bytosti, predstavia sa šermiarske skupiny. Organizátori sľubujú strach, ale aj smiech. Aj tu mysleli na deti a na 20. augusta pre ne pripravili večernú prehliadku ku koncu prázdnin. Okrem duchov a strašidiel čaká na najsmelších skúška odvahy. A bude sa možno hľadať aj poklad. Na Oravskom hrade natáčali film Upír z Nosferatu. A práve tento film premietnu 26. augusta. Premietanie je spojené s drakulovskou nočnou prehliadkou. Samozrejme, bude sa niesť v upírom duchu – všade krik, krv, šermiarske vystúpenia. Príde aj gróf Dracula.

Starý zámok

Tajomné bytosti a strašidlá sa počas leta udomácnia v Starom zámku v Banskej Štiavnici. Za jeho múrmi sa budú odvíjať tajuplné príbehy. Svetlo fakieľ, desivé kvílenie a záhadné pazvuky vytvoria atmosféru strachu. V nej ožijú éterické bytosti tentoraz s témou paródie na Shakespearove príbehy. Príbehy o bytí či nebytí tak nadobudnú iný, a to zábavný rozmer. Variácie na Shakespeara sa na zámku budú odohrávať 6. a 13. augusta. Prehliadky sa začínajú o 20.30 hodine a potom každú polhodinu až do 23. hodiny.

Trenčiansky hrad

Rytierske turnaje sa odohrávajú na Trenčianskom hrade každý deň okrem pondelka o 11. hodine, v sobotu a nedeľu aj o 14. hodine. Pracovníci hradu pripravili na koniec augusta (20., 27.) aj nočné prehliadky spolu so skupinou historického šermu Wagus. Prehliadky sa začnú o 21. a 22. hodine. Už 6. a 7. augusta tu však budú Hradné slávnosti.

Dorota Hudecová

debata chyba