Olympijská pochodeň na Mt. Evereste

Pred niekoľkými dňami dorazila olympijská pochodeň do Turína, keď s ňou ako posledná bežala nielen talianska, ale aj svetová legenda bežeckého lyžovania - desaťnásobná olympijská medailistka - Stefania Belmondová.

13.02.2006 16:41
debata

Práve ona zapálila olympijsky oheň, momentálne horiaci počas prebiehajúcich ZOH v Turíne.

Turínske hry sa ešte len rozbiehajú a už sa opisuje úctihodná trasa budúcej olympijskej pochodne pred blížiacimi sa letnými hrami v Pekingu v roku 2008.

Olympijská pochodeň pred OH 2008 v Číne prejde v rámci púte po všetkých kontinentoch. Za­víta aj na netradičné miesto, tzv. tretí pól Zeme - najvyšší vrchol sveta známy aj pod domorodými názvami:  po čínsky Ču-mu-lang-ma(-feng); po tibetsky Qomolangma (feng); a po nepálsky Sagarmatha. 

„Olympijský oheň skutočne zamieri aj na Mount Everest,“ informoval šéf organizačného výboru OH 2008 Qi Liu.

Štafetu s pochodňou, ktorej fakľu  zapália  prostredníctvom slnečných lúčov v starobylej, antickej Olympií na gréckom Peloponéze ponesie približne 15.000 ľudí. 

Najzaujímavejšou destináciou, na ktorej sa ocitne, bude práve 8844 m vysoký vrchol himalájskeho pohoria.  Čiže  aj posvätný oheň z Olympie zavíta na miesta, kde  prvými ľudmi na svete, boli v roku 1953 horolezci  Edmund Hillary z Nového Zélandu a Šerpa Tensing Norgay.  

Odtiaľ  členovia štafety, vrátane horolezcov znesú slávnostný oheň  do dejiska hier v Pekingu.

debata chyba