Aká je tradícia albánskych panien

Albánsko patrí medzi najtajomnejšie krajiny európskeho kontinentu. Veď civilizácia až tak výrazne nezasiahla jeho územie, ako ostatné štáty tohto svetadielu.

08.02.2006 14:22
debata

Zároveň Albáncov môžeme považovať za jedno z najstarobylejších etník Európy. V tomto ohľade sú im podobní Baskovia a prekonávajú ich Gréci a možno Íri a Taliani.

Viacerí bádatelia Albáncov pravdepodobne oprávnene stotožňujú so starovekými Ilýrmi, iní čo je menej pravdepodobné dávajú ich pôvod do súvislosti s Trákmi. Ba dokonca albánsky jazyk sa považuje za jeden z najstarších indoeurópskych jazykov v Európe. Je priamym pokračovaním jedného zo zaniknutých paleobalkánskych jazykov – pravdepodobne ilýrčiny.

S dávnou albánskou minulosťou sa preto viaže mnoho tradičných zvykov, ktoré sa vyformovali počas ich dlhého putovania európskymi dejinami.

Napríklad niektoré ženy žijúce v takmer neprístupných horách severného Albánska sa pridržiavajú archaických a značne nezvyčajných zvykov. Úplne sa totiž zriekajú sexuálneho života a žijú ako muži.

Tieto „zaprisahané panny“ sú ostrihané nakrátko, nosia nohavice a v krčmách popíjajú pálenku spolu s mužmi. Podľa starých kmeňových zákonov nemôžu byť takéto ženy terčom urážlivých poznámok zo strany mužov a v osade majú také isté
postavenie ako predstavitelia „silnejšieho“ pohlavia.

Napríklad cena ich života je vyvážená šiestimi vreckami zlata alebo dvanástimi býkmi, čo je aj cena jedného muža.

Ostatné „normálne“ príslušníčky, čiže ženy spĺňajúce všetky „ženské kritéria“, tohto podivuhodného horského albánskeho spoločenstva si možno kúpiť iba za šesť býkov.

Nielen to je zaujímavosťou odľahlých končín albánskeho vidieka. Ešte doteraz je tam rozšírená krvná pomsta – vendeta, ktorá len nedávno bola rozšírená po celom Stredomorí. V súčasnosti vraj ešte sporadicky pretrváva v Čiernej Hore, na Korzike, Sardínii a na Kréte.

Aj turisti pohybujúci sa po tejto krajine by mali byť opatrnejší ako v iných európskych krajinách, lebo najmä v odľahlejších oblastiach ich môžu postihnúť ťažkosti rôzneho charakteru, ktoré súvisia aj s ohrozením vlastného života. Stáva sa to najmä vtedy, ak neakceptujú miestne zvyky a tradíciu.

Našťastie sa v tomto smere situácia čoraz viacej zlepšuje. Preto môžeme predpokladať, že Albánsko sa postupne môže stať atraktívnou destináciou pre horskú a prímorskú turistiku s nádhernou prírodnou scenériou.

debata chyba