Podmienky na túry sa opäť zhoršili

Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo stúpa, podmienky na túry sa zhoršili.

10.02.2006 18:05
debata

Snehová pokrývka je na viacerých strmých extrémnych svahoch len mierne až slabo spevnená. Lavíny sa môžu vyskytnúť už pri malom mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 35 stupňov. Miestami sa môžu uvoľniť aj menšie samovoľné lavíny z nového naviateho snehu. O situácii informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Juraj Settey.

Ráno bolo na hrebeňoch Tatier polooblačno, vo Fatrách hmla. Ochladilo sa. Teplota vzduchu sa pohybovala od –17 do –5 stupňov Celzia. Fúkal mierny, prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do 25 km/h. Za uplynulých 24 hodín pripadlo od jedného do 18 cm nového snehu, za periódu sneženia miestami vyše 40 cm nového snehu. Na povrchu starej snehovej pokrývky sa vplyvom vetra vytvorili na záveterných svahoch, v žľaboch, muldách a kuloároch málo stabilné snehové útvary – snehové vankúše, snehové dosky, preveje.

Povrch snehovej pokrývky je veľmi rôznorodý, strieda sa tvrdá snehová doska alebo zľadovatená kôra na povrchu so závejmi nového snehu. Vo vnútri snehovej pokrývky sa nachádzajú menej stabilné vrstvy hranatozrnného sne­hu.

debata chyba