Pozor na padajúce lavíny

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo - 4. stupeň z päťdielne medzinárodnej stupnice.

14.02.2006 17:18
debata

V Nízkych Tatrách a Malej Fatre je o stupeň priaznivejšia situácia, trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo 3. stupňa, vo Veľkej Fatre je  mierne lavínové nebezpečenstvo 2. stupňa.  Informácie poskytol TASR službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Filip Kyzek.

Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Lavíny sa môžu pravdepodobne uvolniť už pri malom mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 30 stupňov. Príležitostne sa môžu samovoľne výskytnúť stredné a veľké lavíny z nového naviateho snehu. Ojedinele môžu zasiahnuť údolné trasy. Vyznačené lyžiarske svahy a trate sú bezpečné. Možnosti na túry sú značne obmedzené, vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia miestnej lavínovej situácie, poznamenal Kyzek.

Ráno bolo na hrebeňoch hôr poloblačno až zamračené, hmlisto, v oblasti Tatier slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –17 do –7 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý prevažne severný vietor s rýchlosťou do 40 km/h. Za uplynulých 24 hodín pripadlo od poprašku do 7 cm, v Tatrách od 5 do 15 cm nového suchého snehu. Za poslednú periódu sneženia napadlo v úhrne od 30 do 80 cm nového snehu. Na záveterných svahoch, v žľaboch, muldách sa nachádzajú málo stabilné snehové útvary – snehové vankúše, dosky, preveje, hlboké záveje. Vo vnútri snehovej pokrývky sú menej stabilné vrstvy hranatozrnného snehu. 
 

Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín: zotrvalý stav.

debata chyba