Ostrovy tak ľahko nepredajú

Chorvátsky kabinet predložil návrh zákona, podľa ktorého by vláda získala predkupné právo na stovky jadranských ostrovov pred tým, ako budú môcť - v prípade predaja -svoje ponuky predložiť súkromní záujemcovia.

16.02.2006 15:27
debata

V Záhrebe to v minulých dňoch  oznámil premiér Ivo Sanader.

Otázka ostrovov vyvstala v októbri 2005, keď Chorvátsko otvorilo prístupové rokovania s EÚ. Podmienkou pre členstvo v únii, kam chce Chorvátsko vstúpiť do roku 2009, je aj odstránenie všetkých prekážok pre voľný nákup nehnuteľností občanmi iných krajín bloku.

Tieto vyhliadky pobúrili mnohých Chorvátov, ktorí sa obávajú, že cudzinci skúpia ich turistické lákadlá.

„Tie ostrovy sú jedným z najväčších pokladov Chorvátska a musíme ich chrániť,“ vyhlásil Sanader.

Návrh zákona predpokladá reguláciu predaja viac ako 700 malých, väčšinou neobývaných ostrovov a útesov. Ostrovy sú väčšinou v súkromnom majetku. Legislatíva predložená parlamentu tiež navrhuje, aby mal štát predkupné právo na ostrov. Štát by bol povinný ponúknuť trhovú cenu. Ak by štát odmietol ostrov kúpiť, majiteľ by ho mohol voľne predať súkromnému kupcovi.

Vláda oznámila, že nákup všetkých 746 malých ostrovov by stál asi 5,5 miliardy kún (750 miliónov eur). Kabinet však predpokladá, že na predaj bude ponúknutých len asi desať percent z nich.

debata chyba