Počasie nie je extrémne

Teploty okolo -10 stupňov Celzia, ktoré sa vo vysokohorských polohách pohybujú v ranných hodinách v týchto dňoch, nie sú extrémne nízke pre mesiac január.

16.01.2006 15:21
debata

„Výraznejšie nevybočujú z dlhoročného priemeru,“ konštatoval pre TASR náčelník Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Ján Peťo. Počas predvlaňajšej a vlaňajšej zimy boli najnižšie teploty na horách v tretej dekáde januára. Miestami klesli až na –24 stupňov Celzia.

Podobné mrazivé počasie, ako bolo pred dvoma rokmi, sa tohto roku zatiaľ nezopakovalo. Na horách stále trvá inverzné slnečné počasie. Teplota vzduchu sa pohybovala dnes ráno od –9 do –3 stupňov Celzia.

Fúkal mierny južný vietor s rýchlosťou do 20 km/h. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná, vplyvom nízkych nočných teplôt sa miestami začínajú tvoriť vrstvy hranatozrnného snehu. Povrch snehu je premrznutý so snehovou kôrou. Na trávnatých svahoch je zrána snehová pokrývka zmrznutá. v poludňajších hodinách najmä na južných svahoch do 1600 m odmäkne a je menej stabilná.

V horských oblastiach trvá malé lavínové nebezpečenstvo, najnižší 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, v Malej Fatre je o stupeň vyššie lavínové nebezpečenstvo. Pri oteplení v priebehu dňa sa môžu vyskytnúť menšie základové lavíny na slnkom osvetlených strmých svahoch s trávnatým podkladom. Podmienky na túry sú priaznivé, dodal Peťo.

debata chyba