Doplávali k Amerike skôr ako Kolumbus

O viac ako 70 rokov skôr ako slávny Krištof Kolumbus možno objavil Ameriku čínsky moreplavec Čeng Che (asi 1360 – 1433).

17.01.2006 10:58
debata

Vyplýva to z mapy z roku 1418, ktorú by mali v pondelok predstaviť v Pekingu a Londýne, informoval britský časopis The Economist.

Mapa dokumentuje rozsah námorných ciest najväčšieho čínskeho objaviteľa admirála Čenga. Pochádza z roku 1763 a údajne je kópiou originálu z prvej štvrtiny 15. storočia.

V prípade potvrdenia autentickosti nálezu odbornou verejnosťou by to bol dôkaz pre tvrdenie, že sa Čeng doplavil do Ameriky dávno pred Kolumbom, ktorý nový svetadiel objavil v roku 1492. Presný vek mapy v súčasnosti preverujú novozélandskí ved­ci.

Na historickej mape, ktorá obsahuje aj dobové vysvetlivky, je zobrazená Amerika, Afrika a Európa. Britské ostrovy autori mapy nezakreslili a Kaliforniu zobrazili ako ostrov.

Čínsky zberateľ máp a popredný komerčný právnik Liu Kang kúpil vzácny exemplár v roku 2001 v obchode so starožitnosťami v Šanghaji za 500 dolárov (viac ako 15.000 Sk).

V roku 2003, po prečítaní kontroverzného diela bývalého britského námorného dôstojníka Gavina Menziesa, si Liu uvedomil kľúčový význam svojho nálezu. Menzies v knihe nazvanej 1421 napísal, že čínsky admirál bol prvým človekom, ktorý oboplával svet a zároveň objaviteľom Ameriky, čo však väčšina odborníkov odmieta ako nedokázateľné.

Ešte pred pár rokmi bol Čeng v Európe takmer neznámou postavou. So svojou veľkou flotilou sa po svetových moriach a oceánoch plavil v rokoch 1405 až 1435.

Mapa s najväčšou pravdepodobnosťou dokazuje, že Činania priplávali do Ameriky ešte pred Kolumbom. Krištofa  Kolumba takmer určite na prelome prvého a druhého tisícročia predbehli Vikingovia. Erik Červený objavil približne v roku 982 Grónsko a jeho syn Leif Eriksson pravdepodobne doplával k severoamerickej pevnine (pravdepodobne k Labradoru).

A stále ešte neboli vyvrátené názory, že do Ameriky možno doplávali Rimania alebo Feničania – v tomto prípade sa ale výrazne pohybujeme v hy­potetických špekuláciach. Rovnako nie je vylúčené, že Činiania priplávali do Ameriky ešte skôr, ako je začiatok 15. stor.

 
debata chyba