Cestovatelia mali zelenú

Málokedy sa stane, že niektorý deň môžeme smelo nazvať dňom výročí cestovateľov, objaviteľov a cestovateľských výprav.

18.01.2006 10:22
debata

Práve ten dnešný, 18. január tieto kritéria spĺňa.

 

Preto Vám pre zaujímavosť ponúkame prehľad výročí udalosti súvisiacich s cestovaním. 

 

Veď ich na tento deň,  pripadá nezvyčajne po­žehnane.

1535 – Pod názvom Ciudad de los Reyes presťahovali na súčasné miesto juhoamerické mesto Limu. Mestské osídlenie situované v údolí Jauja tu v rokoch 1529–1530 založil španielsky conquistador Francisco Pizarro. Bolo to v období, keď do základov vyvrátil mocnú indiánsku ríšu Inkov. Lima bola po akte presťahovania v koloniálnom období najvýznamnejším politickým a kultúrnym centrom Južnej Ameriky – Lima je v súčasnosti hlavným mestom Peru.

1778 – Britský slávny moreplavec James Cook objavil ostrovy, ktoré pomenoval Sandwichove (dnešný Havaj). O 99 rokov neskôr, 20. januára 1887 Americký Senát súhlasil s prenajatím prístavu Pearl Harbor na Havajských ostrovoch, ktorý sa stal významnou základňou vojnového námorníctva USA v Tichom oceáne.

1788 – Do austrálskeho zálivu Botany Bay, v ktorom leží dnešné mesto Sydney, prišli prví anglickí alebo skôr britskí (bolo tam napríklad veľa Írov) osadníci a založili trestaneckú kolóniu.

1912 – Anglický polárnik Robert Falcon Scott ako druhý človek na svete pri svojej legendárnej výprave dosiahol južný pól, pričom po návrate z neho zahynul. Chcel byť prvý, už v decembri 1911 dosiahla južný pól výprava nórskeho polárnika Roalda Amundsena. Tá aj keď nebola tak honosne pripravovaná a prehnane draho vybavená, využila svoje polárnicke skúsenosti, nespoliehala sa na motorové sane (ktoré boli ešte len v plienkach) a kone, ale využila húževnaté severské psy.** **

1988 - Nariadením vlády SR zriadili Národný park Slovenský raj a Malá Fatra. Ide o najkrajšie horské zákutia na Slovensku. Sú skutočným rajom pre turistov i lyžiarov. 

1997 – Nór Börge Ousland (34 rokov) dorazil na polárnu Scottovu základňu južne od Nového Zélandu, čím sa stal sa prvým človekom, ktorému sa podarilo samému a bez pomoci prejsť Antarktídu. Nórsky dobrodruh prešiel na lyžiach (so 175-kilogramovými sánkami vo vleku) 2830 kilometrov ľadovej pustatiny a na cestu sa vydal pred 64 dňami z ostrova Berker pri Južnej Amerike.

2005 – Európsky výrobca lietadiel Airbus predstavil dlhoočakávaný model A 380, najväčšie dopravné lietadlo na svete. Na slávnostnej prezentácii sa zúčastnilo viac ako 5 000 hostí, medzi nimi nemecký kancelár Gerhard Schröder a francúzsky prezident Jacques Chirac. Lietadlo nielen uľahčí naše cestovanie, ale pri súčasnej cenovej kríze pohonných hmôt, výhodne zvýši prepravnú kapacitu osôb. Lietadlo sa už v tomto roku začne využívať na dlhé medzikontinen­tálne lety.

 
debata chyba