Poľadovica vládla v Rakúsku a Nemecku

Nepriaznivé počasie spôsobilo dopravný chaos v Nemecku najmä v spolkových krajinách Porýnie-Falcko, Durínsko, Severné Porýnie-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko.

19.01.2006 14:50
debata

Nebezpečná poľadovica si dnes ráno na nemeckých a rakúskych cestách vyžiadala najmenej dve obete na ľudských životoch, viacerých zranených a desiatky chodcov utrpeli zlomeniny. Niektorí vodiči utrpeli vážne poranenia a sú hospitalizovaní v kritickom stave.

V durínskom Schleizi zahynula na diaľnici A9 vodička, ktorá stratila na zľadovatenej ceste kontrolu nad svojím autom. Následne automobil narazil do zvodidiel a napokon do prívesu idúceho nákladného auta. Auto obete malo „obuté“ letné pneumatiky.

V Bádensku-Württembersku prišla o život v noci na dnes na zľadovatenej diaľnici A81 pri Ravensteine ďalšia vodička. Najskôr spôsobila menšiu nehodu, vystúpila zo svojho auta a prešlo ju iné idúce vozidlo.

Nebezpečná poľadovica, sneženie a akútne lavínové nebezpečenstvo naďalej sužujú aj viaceré regióny Rakúska. Prakticky na celom území, vrátane Viedne, sa dnes ráno vytvorila poľadovica a polícia zaznamenala desiatky dopravných nehôd, pri ktorých utrpelo poranenia viacero osôb. Nepriaznivé počasie spôsobilo dopravný chaos a úrady uzatvorili niekoľko dôležitých vozoviek. Nehody sa podpísali pod uzatvorenie viacerých úsekov dôležitej diaľnice Tauern A10, informoval Klub rakúskych automobilistov (ÖAMTC), ktorý vyzval vodičov na zvýšenú opatrnosť.

Dovedna sa do masovej zrážky pri Ebene na Tauernskej diaľnici zapojilo až 15 vozidiel. Pri nehode utrpel len jeden vodič poranenia. K nehodám na celom území Rakúska dochádza napriek intenzívnemu nasadeniu stoviek posýpacích áut.
 Poľadovica sužuje naďalej bežný život obyvateľov Salzburgu, kde hospitalizovali niekoľko chodcov so zlomeninami končatín. Viacero nehôd, našťastie len s materiálnymi škodami zaregistrovala dnes polícia aj v spolkovej krajine Vorarlbersko.

Na západe alpskej krajiny dnes museli vzhľadom na nebezpečenstvo pádu lavín miestne úrady uzatvoriť niekoľko cestných komunikácií a následne vznikol dopravný chaos. Postihnuté boli najmä cesty v spolkových krajinách Tirolsko a Vorarlbersko. Do lyžiarskych stredísk v Lechu, Zürse a Warthe neexistuje v súčasnosti žiadne spojenie.

Úrady museli uzatvoriť napríklad cesty B177 pri Seefeldere a B176 pri Kössene. Pád lavín hrozí najmä v Tirolsku. Situácia v Kitzbüheli by sa mala, podľa správ meteorológov, zlepšiť počas dňa. Viaceré údolia a horské cesty nie sú priechodné. V známom lyžiarskom stredisku museli v stredu prerušiť tréning lyžiarov na Svetovom pohári. Za posledných 24 hodín napadalo v oblasti Arlberg/Außerfern a v Severných Alpách 50 až 80 centimetrov nového snehu. V iných nižších častiach do 40 centimetrov novej snehovej pokrývky.

 Lavíny hrozia podľa najnovších informácií aj v Štajersku a v Hornom Rakúsku. V niektorých regiónoch je vyhlásený tretí až štvrtý poplachový lavínový stupeň na päťbodovej škále. Masy snehu spôsobili dnes pád strechy stajne v dolnorakúskom Gumpoldskirchene v okrese Mödling. Dve hodiny trvalo približne stovke záchranárov a hasičov, aby vyslobodili z trosiek objektu päť koní. Zvieratá neutrpeli žiadne poranenia.

 Viacero dopravných nehôd na zľadovatených cestách zaznamenali dnes aj vo Viedni. V tamojších klinikách ošetrovali desiatky pacientov, ktorí utrpeli zlomeniny a iné poranenia končatín na chodníkoch, ktoré boli doslova ako klzisko.

debata chyba