Podmienky na horské túry sú priaznivé

Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

19.01.2006 14:54 , aktualizované: 06.02.2006 13:10
debata

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej nepredpokladá samovoľný výskyt lavín. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, na trávnatých svahoch je menej stabilná. Pri veľkom mechanickom zaťažení sa môžu odtrhnúť snehové dosky na strmých svahoch so sklonom nad 40 stupňov. Pri zohľadnení lokálnej  lavínovej situácie sú priaznivé podmienky na túry.

Prechod Prielomom Hornádu v pohorí Slovenského raja po zamrznutej hladine v úseku Hrdlo Hornádu – Spišská Nová Ves je vhodný pre pešiu turistiku. Lezenie ľadopádov je povolené iba v trase turistického značkovaného chodníka v tiesňavách Suchá Belá, Kláštorská roklina, Sokolia dolina a v Letanovskom mlyne. Na záveternej strane hrebeňa a chrbtov Veľkej Fatry sú veľké snehové preveje a snehové vankúše.  SLP HZS radí turistom, aby sa pri hrebeňových túrach vo Veľkej Fatre držali zimného tyčového značenia. V tamojších lesných častiach značených chodníkov sa nachádza veľké množstvo popadaných stromov, preto by tam mali zvýšiť opatrnosť. 

Ráno bolo vo výške nad 1800 m jasno až polooblačno, pod touto hranicou bolo zamračené, hmlisto a slabo snežilo. Opäť sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od –15 do –8 stupňov Celzia. Fúkal silný severozápadný vietor s rýchlosťou do 45 km/h., v nárazoch až do 55 km/h. Vplyvom nízkych nočných teplôt sa v snehovej pokrývke vytvorili vrstvy hranatozrnného snehu. Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, strieda sa zľadovatelá kôra, tvrdá snehová doska, prípadne premrznutý sypký sneh a povrchová inovať. Pri očakávaných zrážkach má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu.

debata chyba