Navštívte Mozartovu Viedeň

Rakúska metropola si trojdňovými slávnosťami, ktoré sa začnú 27. januára, pripomenie 250. výročie narodenia Wolfganga Amadea Mozarta. Z tohto dôvodu čaká príval návštevníkov z celého sveta.

25.01.2006 16:53
debata

Nezabudnuteľný hudobný skladateľ a mesto Viedeň sú spolu úzko späté. Mozart sa narodil 27. januára v Salzburgu a v roku 1767 sa po mnohých cestách v zahraničí vrátil so svojou rodinou do Viedne, kde ako 11-ročný skomponoval svoju prvú spevohru Bastien a Bastienne.

Po návrate do rodného Salzburgu (1769) nasledovali ďalšie pobyty v zahraničí, až sa v roku 1781 natrvalo usadil vo Viedni, kde do svojej smrti (5. decembra 1791) zložil najvýznamnejšie diela ako Únos zo Serailu, Figarova svadba a Don Giovanni.
 hlavné mesto Rakúska pozýva Viedenčanov i zahraničných návštevníkov na Slávnosť pre Mozarta, ktorá sa uskutoční od piatka do nedele. Záujemcovia sa počas oslavy vydajú po stopách života a diela Mozarta. Celé mesto bude v znamení hudby, filmov a literárnych čítaní, pôjde o pestrú programovú zmes s mnohými prekvapeniami.

Návštevníci slávnosti sa môžu vydať napríklad na päť rôznych tzv. ciest Mozarta: Priatelia a nepriatelia Mozarta, Viedenčan a svetoobčan, Umenie a láska, Život a umieranie, Včera a dnes. Tieto „cesty„ nie sú zamerané len na hudobné posolstvo a význam skladateľa, ale odhalia fenomén Mozart z rôznych uhlov pohľadov. Každá „Mozartovská cesta“ ponúkne štyri rozličné podujatia a špeciálny program pre deti s detskými dielňami. Programová škála siaha od orchestrálnych koncertov, komornej hudby, piesní a árií, kabaretu, literárnych čítaní, filmu až po chrámovú a novú hudbu.

Na trojdňovej Mozartovskej slávnosti sa zúčastní okolo 300 umelcov, medzi nimi medzinárodné hviezdy, ako aj mladé talenty. Na stovke podujatí vystúpia napríklad Olaf Bär, Senta Bergerová, Rudolf Buchbinder, Herbert Föttinger, Karlheinz Hackl, Adi Hirschal, Michael Köhlmeier, Oleg Maisenberg, Peter Matic, Fritz Muliar, Elfriede Ottová, Ildikó Raimondiová, Alfred Šramek, Harald Serafin, Christoph Wagner-Trenkwitz, Herbert Zeman, Viedenskí symfonici, Concilium musicum. Dvadsať podujatí s prominentnými účinkujúcimi sa vo Viedni uskutoční po prvý raz.

V srdci Viedne, na námestí Stephansplatz bude umiestnený špeciálny Mozartovský slávnostný stan ponúkajúci informácie a vstupenky na jednotlivé podujatia. Okrem toho ponúkne počas troch dní voľne prístupný kultúrny program – rozhovory s umelcami, hudbu, kvízy a detský program.

V programe Slávnosti pre Mozarta budú i tzv. Zvukové fúzie s programom Mozart remixed, ktoré si priaznivci netradičnej Mozartovskej hudby vypočujú počas troch podvečerov na Maria-Theresien-Platz. Vo viedenskom Stephansdome sa 27. januára uskutoční Mozartova Korunovačná omša so známym chlapčenským zborom – viedenskými Sängerknaben. Pri príležitosti slávnosti bude sprístupnený i zrekonštruovaný Mozartov dom Mozarthaus Vienna.
 
Pri tejto oslavnej príležitosti otvoria Mozarthaus Vienna (Viedenský dom Mozarta). Stane sa tak po rozsiahlej rekonštrukcii. Koncom jesene 2004 sa v metropole Rakúska začala rekonštrukcia slávneho domu na ulici Domgasse č. 5., kde sa nachádza jediný zachovaný Mozartov príbytok, ktorý už desaťročia slúži ako hudbe zasvätená pamätihodnosť.
 

Nový Mozarthaus Vienna ponúka hudobným priaznivcom z celého sveta úplne novovytvorenú prezentáciu na 2. a 3. poschodí domu, ktorá priblíži v rozsiahlej a dobovo primeranej forme život a dielo Wolfganga Amadea Mozarta. Stredobodom je jedno desaťročie pôsobenia hudobného génia vo Viedni, ktoré zahŕňa vrchol jeho tvorby.

Zrekonštruovaná budova na ploche 1000 m2 so šiestimi poschodiami je venovaná hudobnému géniovi. Kaviareň na prízemí, obchodík a priestor určený podujatiam v podzemných priestoroch slávneho domu vhodne dopĺňajú ponuku Mozarthaus Vienna. Bližšie informácie získajú záujemcovia na www.mozarthausvienna.at.
 Počas trojdňovej viedenskej Slávnosti pre Mozarta (27.-29. januára) bude Mozarthaus Vienna prístupný všetkým návštevníkom v čase od 14.00 do 20.00 h zdarma. Z organizačných dôvodov si záujemcovia počas týchto dní však musia vyzdvihnúť vstupenku v informačnom centre – v Mozartovskom stane na námestí Stephansplatz.

Bližšie informácie o trojdňovej Slávnosti pre Mozarta získajú záujemcovia na www.wienmozart2006.at

debata chyba