Plavili sa do krajiny Punt

Pozostatky lode používanej starovekými Egypťanmi na obchodné cesty do bájnej krajiny Punt objavili morskí archeológovia v červenomorskom prístave na juhu Egypta.

27.01.2006 17:36
debata

Nález v oblasti Marsa Gawasees pri letovisku Safaga pochádza z čias Strednej ríše a odhalil ho americko-taliansky tím z Bostonskej univerzity a neapolského Istituto Universitario Orientale, ktorý v oblasti pracuje päť rokov.

Prímorská oblasť Marsa Gawasees sa nachádza niekoľko stoviek kilometrov východne od Asuánu (riečny prístav v povodí Nílu v blízkosti priehrady rovnakého mena), na pobreží Červeného mora.

Generálny tajomník rady pre pamiatky Zahí Hawwás (archeológ-egyptológ; jeden z najznámejších popularizátorov a propagátorov dejín a pamiatok starovekého E­gypta) nález označil za dôležitý objav - opäť potvrdzujúci, že krajina Punt ležala južne od Egypta a Núbie a nie na Sinajskom polostrove, ako sa v minulosti myslelo.

Môžeme predpokladať, že krajina Punt sa nachádzala buď na území južného Sudánu, Etiópie, ba dokonca Kene. Egypťania odtiaľ takmer tritisíc rokov dovážali zlato, exotické zvieratá – žirafy, nosorožce, gepardov, leopardov a rôzne rastliny­. Privážali aj  otrokov a príslušníkov trpasličích národov - Pygmejov, ktorých zneužívali pre zábavu. Obchod s krajinou Punt rozkvital v období Strednej ríše, ale aj v čase Novej ríše. Možno najvýznamnejšia Egypťanka v dejinách, regentka maloletého faraóna Thutmose III. (v dospelosti mocného vládcu) - kráľovná Hatšepsut (18. dynastia – Nová ríša) si potrpela na rozvoj obchodu a to  s krajinou Punt  -  zázrakom juhu a s krajinou Keftiu – zemou (ostrovom) severu (ostrov Kréta).

Už egyptské nápisy z tretieho tisícročia pred naším letopočtom naznačujú, že Egypťania obchodovali s obyvateľmi krajiny Punt takmer od počiatkov svojej starovekej ríše.

Súčasťou objavu je aj množstvo lán a sťažne používané v rôznych etapách stavania lode, tiež drevené časti plavidla a hrubé cédrové kmene, povedal Hawwás. Ako dodal, všetky objavené predmety sú v dobrom stave a v rámci príprav na renováciu ich previezli do skladu.

Podľa Sabrího Abdala Azíza, šéfa egyptského pamiatkového oddelenia, archeológovia tiež objavili pozostatky drevených škatúľ, jednu s nápisom „Zázraky z Punt“ obsahujúcu výrobky z krajiny Punt a ozdobnú obrubu s menom kráľa Amenemheta III. (panovník 12. dynastie Strednej ríše v prvej polovici 2. tisícročia)­. Okrem týchto škatúľ tím objavil zvyšky keramiky s pečaťami z obdobia 12. dynastie.

Tento objav možno čiastočne pomôže doriešiť jednu z najväčších záhad súčasnej egyptológie: „Kde sa vôbec krajina Punt nachádzala?“. Predovšetkým potvrdil dlhodobo predpokladanú teóriu, že sa rozprestierala na juhu. Zároveň niektoré novoobjavené nálezy pomôžu nasmerovať vedcov na danú oblasť Afriky, s ktorou krajinu Punt môžeme stotožniť. Nie je vylúčené, že táto mýtická krajina môže okrem afrických oblastí súvisieť aj s niektorými, najmä pobrežnými územiami Arabského polostrova.

debata chyba