Slobodne cestujú Dáni, Fíni a Američania

Najväčšej slobode cestovania sa môžu tešiť Fíni, Dáni a Američania, ktorí môžu bez víz vycestovať do 130 krajín a teritórií sveta.

02.02.2006 16:32
debata

Vyplýva to z publikovanej štúdie švajčiarskej spoločnosti Henley & Partners AG.

V prvej desiatke sa umiestnili väčšinou Európania. Nemci, Íri a Švédi nepotrebujú víza pri cestách do 129 krajín a obyvatelia Británie, Francúzska, Talianska a Japonska majú bezvízový styk so 128 štátmi.

Slováci môžu využiť možnosť bezvízového cestovania do 97 štátov. V rebríčku sa SR umiestnilo na 45. mieste, medzi Českom, Mexikom (43./44. miesto) a Kostarikou.

„V dnešnom globalizovanom svete zohrávajú vízové reštrikcie dôležitú úlohu pri kontrole cezhraničného pohybu,“ konštatovali odborníci z Henley & Partners. „Vízové požiadavky reflektujú vzťahy medzi jednotlivými štátmi, ako aj status tej-ktorej krajiny v rámci medzinárodného spoločenstva,“ dodali.

Na konci zoznamu, na 195. mieste, figuruje Afganistan, ktorého občania môžu bez víz vycestovať iba do 12 štátov. Len o jedno miesto vyššie sa umiestnil Irán (14 štátov) a pred ním Somálsko, Mjanmarsko a Irak, ktoré majú bezvízový styk iba s 15 krajinami.
 

Experti zürišskej firmy zaoberajúcej sa poradenstvom v oblasti medzinárodných daní a nehnuteľností museli počas práce na pravdepodobne prvom komplexnom prieskume mapujúcom slobodu cestovania vyhodnotiť asi 40.000 rôznych kombinácií krajín a teritórií.

debata chyba