Po cunami sa turizmus oživuje

Presne pred rokom zdevastovala prívalová vlna cunami viaceré prímorské oblasti Indonézie, Malajzie, Indie, Thajska a iných krajín juhovýchodnej Ázie.

27.12.2005 12:12
debata

Minútou ticha, zapaľovaním sviečok, spevom a modlitbami si 26. decembra desať­tisíce obyvateľov Srí Lanky, Indonézie, Indie, Thajska a ďalších štátov pripomenuli pamiatku obetí katastrofálneho zemetrasenia a následných prílivových vĺn cunami, ktoré región južnej a východnej Ázie postihli presne pred rokom.
 

V indonézskej provincii Atjeh sa o 8.16 miestneho času (2.16 SEČ), kedy pred rokom zasiahla vlna pevninu, rozozvučali sirény. Tisícky ľudí, najmä zahraničných turistov pricestovali do postihnutých oblastí Thajska. Podobné spomienkové podujatia sa uskutočnili aj v pred rokom zničených regiónoch Indie a Srí Lanky.

Cunami si 26. decembra minulého roku vyžiadala viac ako 220.000 obetí. Najviac mŕtvych – približne 170.000 zaregis­trovali na severe indonézskeho ostrova Sumatra. Indonézsky prezident Susilo Bambang Judhojono hovoril vo svojom oficiálnom prejave nielen o obetiach cunami v jeho krajine, ale aj o tragickom osude viac ako 50.000 obyvateľov iných štátov, nachádzajúcich sa v oblasti Indického oceána.
 Judhojono sa poďakoval medzinárodnému spoločenstvu za pomoc, poskytnutú pri rekonštrukcii príbojovými vlnami zničených objektov a dodal, že by plamene dobrej vôle nemali zhasnúť ani v nasledujúcom ro­ku.

Do Thajska pricestovali stovky zahraničných turistov z Nemecka, Škandinávie, Austrálie, Veľkej Británie, Francúzska a iných krajín, aby si pripomenuli obete z radov príbuzných a známych. Približne polovica z 5400 obetí, ktorí zahynuli po výčinoch cunami v thajských letoviskách boli turisti zo zahraničia. V turistických strediskách zahynulo napríklad viac ako 500 Nemcov.
 

Thajska vláda zorganizovala dovedna po celej krajiny sedem spomienkových a cirkevných podujatí. Na Srí Lanke si približne 30.000 obetí pripomenulo obyvateľstvo dvoma minútami ticha. Ľudia po celej krajine zapaľovali sviečky a lampy. Centrálna smútočná spomienka sa uskutočnila meste Pereliya, kde príbojové vlny pred rokom zapríčinili vykoľajenie preplneného expresného vlaku. Zahynulo tu vtedy viac ako 1200 cestujúcich.

Viaceré spomienkové akcie sa uskutočnili  aj na južnom pobreží Indie, ako aj na Nikobarských ostrovoch. Podľa oficiálnych údajov zahynulo v postihnutých indických regiónoch pred rokom viac ako 12.000 obyvateľov. V štáte Tamil Nadu sa zhromaždilo na plážach 1000 školákov, aby si pripomenuli viac ako 300 mŕtvych indických detí.

 

Prívalová vlna cunami zdevastovala viaceré prímorské, rekreačné oblasti Indonézie, Malajzie, Indie, Thajska a iných spomínaných krajín (aj ostrovných)v pri­estore Indického oceánu. Mnohé ubytovacie kapacity a miesta pre turistickú zábavu sa museli a musia zrekonštruovať alebo nanovo postaviť. Zatiaľ sa  to vo viacerých krajinách rea­lizovať darí, čo ako sa zdá, sa prejavuje aj na oživovaní turistického ruch. Už po roku  majitelia úverových kariet Visa kupujú v týchto štátoch viac ako v decembri 2004. Informovalo o tom vedenie spoločnosti Visa. To znamená, že turistický život tu opäť začína mať zelenú.

Platby prostredníctvom úverových kariet v týždni medzi 4. a 11. decembrom tohto roku boli v porovnaní s tým istým obdobím vlaňajška vyššie celkom o 8 %. Podľa predstaviteľa spoločnosti v regióne Jamesa Murrayho je to dobrý signál pre oblasť na nasledujúci rok. Znamená to, že turisti zo zahraničia prichádzajú a ich počet rastie. V uvedenom týždni zaplatili turisti v Indii za tovary a rozličné služby o 23 % viac ako pred rokom; v Thajsku boli ich výdavky vyššie o 12 %. Výdavky turistov v Indonézii a na Srí Lanke však zatiaľ zostávajú nižšie ako pred katastrofou, ktorá obe krajiny výrazne postihla. Napriek tomu v globále môžeme našťastie opäť konštatovať, že po katastrofickom smútku, postupne prichádza v turistických oblastiach Indického oceánu krásne a plážové oživenie.

Stále však musíme byť na pozore. Známy thajský meteorológ, ktorý už niekoľko rokov pred zásahom prívalových vĺn cunami v Thajsku varoval pred prírodnou pohromou tohto druhu, upozornil, že pobrežné hotely a turistické letoviská v tejto ázijskej krajine sú aj v súčasnosti stále nedostatočne pripravené na prípadný príval nových cunami. „Nemajú ani mapu či inštrukcie ohľadne toho, ako by mali postupovať ich návštevníci“, povedal Smith Thammasaroj.Tu­ristické zariadenia pozdĺž thajského pobrežia, kde cunami pred rokom zabili takmer 5400 ľudí, sa podľa neho ešte ani nepripojili na dobre fungujúce národné centrum varovania pred prírodnými katastrofami.

Smith, ktorý je zástupcom riaditeľa centra, viedol svojho času thajskú meteorologickú službu. Po tom, ako v roku 1998 predpovedal, že juhozápadnému pobrežiu krajiny hrozia smrtiace prívalové vlny cunami, ho však obviňovali z vyvolávania paniky a ohrozovania turistického ruchu, a bol nútený odstúpiť. „Hotely investujú miliardy bahtov na svoju obnovu, ale nie sú ochotné minúť nejakých 500.000 bahtov (okolo 400.000 Sk) navyše na zakúpenie malého varovného systému a jeho napojenie na vládny systém, aby tak mohli včas varovať svojich hostí,“ uviedol Smith. Na záver na upokojenie treba dodať, že už aj v Indickom oceáne sa nachádza signalizačné zariadenie, ktoré  upozorní na blížiace sa prívalové vlny, ale spoľahlivo  iba na úrovni vládnych centier a ich systémov. 

debata chyba