Tím dosiahol južný pól za 33 dní

Šesťčlenný medzinárodný tím polárnych výskumníkov, alpinistov a milovníkov extrémnych športov po 33 dňoch putovania pešo dosiahol južný pól a vytvoril tak nový svetový rekord.

28.12.2005 15:04
debata

Skupina došla do cieľa po 900-kilometrovom namáhavom pochode v mrazoch až do mínus 50 stupňov Celzia. Ako dnes informovala rakúska tlačová agentúra APA, muži si chcú v najbližších dňoch odpočinúť na Stanici Scotta Amundsena, postavenej na južnom póle, a potom sa vrátia do svojho základného tábora.

Po niekoľkoročných prípravách mal tím dobrodruhov v úmysle dosiahnuť južný pól bez technickej pomoci a na saniach, ktoré by si ťahali sami, v priebehu 40 dní. Na programe mali aj početné vedecké experimenty.

Skupinu, pozostávajúcu z dvoch Nórov, dvoch Nemcov a Rakúšana,  viedol nórsky polárny výskumník Rolf Bae. Ich peší pochod sa začal na pobreží Weddellovho mora neďaleko Berknerovho ostrova. Po návrate sa experti plánujú vydať k masívu Vinson, kde chcú bez technickej pomoci a v čo najkratšom čase zdolať viac ako 5000 metrov vysoký vrch, najvyššiu horu Antarktídy.

Viac plus foto: www.antarctica2005.com

debata chyba