Strastiplná cesta životom čínskej ženy

Momentálne 58-ročná Číňanka Chuang Pchej-šu z provincie S‘ čchuan na juhozápade Číny našla vlastný spôsob, ako čeliť všetkým tragédiám, ktoré ju v posledných dvoch dekádach jej života postihli

29.12.2005 13:31
debata

Najprv ju uniesli a predali ako manželku v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, ale keď jej životné utrpenie zavŕšila smrť jediného syna, rozhodla sa pre život v jaskyni, kde strávila 21 rokov. 

Chuang zmizla z rodnej dediny v roku 1982 po dvoch nevydarených manželstvách. Jej rodina sa domnievala, že je mŕtva. Ale vtedy 35-ročnú ženu obchodníci s bielym mäsom odvliekli do Vnútorného Mongolska a predali Sun Žun-šanovi z dediny San-ťuan neďaleko Hohhotu, hlavného mesta autonómnej oblasti. Tvrdili, že Chuang je ich mladšou sestrou, ale že sú veľmi chudobní a tak pre ňu hľadajú ženícha. Starý mládenec, negramotný 45-ročný Sun za nevestu zaplatil v prepočte 124 amerických dolárov a vzal si ju domov.

Keď sa im ďalší rok narodil syn – jediná útecha ženy, ktorá si na život vo Vnútornom Mongolsku nemohla zvyknúť – rozhodla sa, že sa tam predsa len usadí. Syn však po pol roku nečakane zomrel a ona opäť upadla do duševnej mizérie. Zo zúfalstva začala útočiť na členov manželovej rodiny a keď ju jedného dňa manželov strýko zbil, utiekla do neďalekej jaskyne a odmietla sa vrátiť do domu svokrovcov. 

Manžel, ktorý tvrdí, že Chuang vždy miloval, posielal každý deň do jaskyne jedlo a nechal v jaskyni chovať sliepky, aby žena mala k dispozícii aspoň vajíčka. Keď prišla zima a s ňou 20-stupňové mrazy, poslal jej do jaskyne prikrývky z ovčích koží.

Dedinčania si mysleli, že žena prežije v jaskyni nanajvýš rok alebo dva. Jej manžel dokonca nechal pre ňu zhotoviť rakvu, píše China Daily.

Okolie si na podivnú obyvateľku jaskyne pomaly zvykalo a vonkajší svet jej prakticky prestal venovať pozornosť. Až pred piatimi rokmi čínsky fotograf Žen Č‘ ming prišiel do dediny kvôli  fotografovaniu a náhodou ju nafotil.

K jaskyni sa vydal ešte niekoľkokrát a urobil ďalšie snímky. Až v decembri tohto roku vyrozprával príbeh ženy novinárovi z miestnych novín. Týždeň po publikovaní článku sa veci pohli a okresná vláda nechala Chuang odviesť z jaskyne do Centra pre mentálne chorých v Hohhote. Roľníci z provincie S‘ čchuan, ktorí sú na sezónnych prácach vo Vnútornom Mongolsku, medzitým pre svoju krajanku vyzbierali v prepočte 1200 amerických dolárov na finančné pokrytie jej liečenia na psychiatrickom zariadení.            

Keď sa starší brat nešťastnej ženy – Chuang Chej-žung – pred dvoma týždňami všetko dozvedel, okamžite odcestoval do Hohhotu k hospitalizovanej sestre, ktorá ho však po 21 rokoch nespoznala.

Brat chce svojej ťažko skúšanej sestre po preliečení poskytnúť lepší život a zobrať ju späť do S‘ čchuanu aj s manželom.    

debata chyba