Novoročné zvyky v krajoch

V okolí Zvolena, Banskej Bystrice, Krupiny i v ďalších oblastiach stredného Slovenska mali naši predkovia obľúbený zvyk chodiť na Nový rok s hadom.

30.12.2005 11:36
debata

Jeho figurínu zostrojili z tenkých dvadsaťpäť až tridsať centimetrov dlhých doštičiek, zložených do pohyblivých kosoštvorcov. Pri manipulovaní s týmito doštičkami sa had sťahoval a následne predlžoval. V hlave mal zapálenú sviečku a na jazyku z pevného drôtu napichnuté jablko. Pri vstupe do domu „had“ postupne vystreľoval hlavu k domácim, pričom ostatní chlapci vinšovali šťastný nový rok. Vinšovníci potom za odmenu dostávali jablká, orechy, koláče, ale aj peniaze. Podobne ako mnohé iné i tento zvyk v minulom storočí postupne zanikol.

 V Turci, Gemeri, Novohrade a Honte vstával na Nový rok ako prvý niektorý mužský člen rodiny. Priniesol čerstvú vodu, dal do nej červené jablko a všetci sa v nej poumývali. Až potom rozložili oheň a zažali svetlo. Umývanie sa a prezliekanie do čistých šiat bolo na Nový rok obvyklé na celom Slovensku. Po obradnom umývaní zaniesli vodu aj dobytku. Ak ráno našli v stajni kravy ležať, malo byť všetko v poriadku. Ak však zvieratá stáli, znamenalo to, že ich v noci znepokojovali bosorky.
 

debata chyba