Ochranári zastrelili zblúdilé veľryby

Predstavitelia ochrany životného prostredia zastrelili 41 veľrýb, ktoré zablúdili na pláže Južného ostrova Nového Zélandu.

04.01.2006 17:19
debata

Chceli ich tak ušetriť od ďalšieho utrpenia, pretože ich návrat na more nebol možný. Oznámilo to dnes ministerstvo ochrany životného prostredia vo Wellingtone.

Celkovo 49 veľrýb zablúdilo v sobotu na novozélandské pobrežie neďaleko Farewell Spit. Osem z nich zahynulo na pláži a zvyšné zastrelili ochranári, keď rozbúrené more zmarilo akékoľvek snahy vrátiť ich do ich prirodzeného prostredia.

„Vzhľadom na beznádejnosť a nemožnosť úspešne vrátiť veľryby na more bol naším hlavným zámerom ušetriť ich od utrpenia a dlhého a bolestivého umierania,“ povedal Greg Napp, predstaviteľ ministerstva pre oblasť Golden Bay, kde dochádza k častému zblúdeniu veľrýb.

V priebehu dvoch týždňov ide v oblasti už o druhý incident tohto rozsahu. Pred Vianocami, 20. decembra 2005, zablúdilo na neďalekom pobreží 129 tmavých veľrýb. Viac než sto z nich sa podarilo zachrániť, no 21 veľrýb zahynulo.

Ochranári nepredpokladajú, že veľryby, ktoré zablúdili v sobotu, pochádzali z tej istej skupiny než tie, ktoré sa podarilo z väčšej časti vrátiť na more.

debata chyba