Rekonštrukcia bitky pri Slavkove

Až 30.000 divákov prilákala na 40-hektárový areál v obci Tvarožná pri Brne celodenná rekonštrukcia Slavkovskej bitky troch Cisárov. 2. decembra 2005 od tejto udalosti uplynulo 200 rokov.

05.12.2005 11:45
debata

 Vojská francúzskeho cisára Napoleona sa stretli s armádami ruského cára Alexandra I. a rakúskeho cisára Františka I.. Cisári proti sebe 2. decembra 1805 postavili asi 160.000 vojakov. Väčšina účastníkov bitky pri Slavkove zomrela na bojovom poli alebo podľahla v dôsledku zranení.

Doteraz v Česku najväčšiu rekonštrukciu historickej bitky usporiadalo takmer 4000 nadšencov vo francúzskych, ruských a rakúskych uniformách z 23 krajín. Do „bojov“ sa zapojilo 215 jazdcov na koňoch. Pri rekonštrukcii vojaci do pušiek nafasovali 1500 kilogramov strelného prachu a ďalších 200 kilogramov použili delostrelci.
 Postavu Napoleona, ktorý 2. decembra 1805 chytrými manévrami získal na poli boja prevahu a napriek vysokým stratám na životoch aj víťazstvo, dnes stvárnil Američan Mark Schneider, ktorý je po matke francúzskeho pôvodu. Vďaka podobnosti s Napoleonom si Schneider zahral už vo viacerých filmoch. Jedným z divákov unikátnej rekonštrukcie bol aj skutočný potomok víťaza bitky, praprasynovec Charles Napoleon.

Nielen triumfálne víťazstvo Napoleona a 20.000 padlých pripomenula sobotňajšia rekonštrukcia slávnej bitky troch cisárov pri Slavkove. Vojnové utrpenie si niektorí priaznivci vojenskej histórie neplánovane vyskúšali aj na vlastnej koži. Ako informuje internetový portál iDnes, z bojiska odišlo, resp. odniesli najmenej 11 zranených.
 Zdravotníci ich odvážali priamo z „vojnovej vravy“ do nemocníc v Brne. Ešte pred bitkou museli lekári ošetriť zlomený členok Angličanovi vo francúzskej uniforme a fraktúru ramena Španielovi, ktorý ráno spadol z koňa.

 „Vojak sa na koni snažil vyjsť do mierneho kopca. I keď je tu všetko posypané slamou, miestami je pôda namrznutá, takže koňovi sa na ľade pošmykli nohy, stratil rovnováhu a spadol aj s jazdcom. Vyzeralo to dosť hrozne,“ popísal pád jeden z organizátorov.

S poranením hlavy si bude bitku pripomínať 40-ročný Nemec, ktorý sa v areáli brnianskych kasární, kde bol ubytovaný, zrútil do 3,5-metrovej šachty. Niektorých zranených lekári ošetrili na mieste, iných odviezli sanitky do brnianskych nemocníc.

 „Ošetrovali sme dvoch ruských vojakov. Jeden si zlomil predlaktie, druhému výbuch šrapnelu poranil oko,“ povedal lekár Vladimír Ludka, ktorý mal pri Slavkove na starosti zdravotníkov.

Štatistiku zranených rozšírili aj diváci, ktorých bolo až okolo 30.000. „Zaznamenali sme hlavne zlomeniny, vykĺbené ramená a kolapsy. Väčšinou išlo o staršie ženy, ktoré precenili svoje sily a schopnosti, stáli dlho v zime, tlačili sa na tribúnach, boli stresované a kolabovali,“ vysvetlil Ludka. Sanitka podľa neho išla v sobotu z Brna päťkrát, zranených ale bolo najmenej 11.

Historicky najväčšia rekonštrukcia vojnovej bitky, akú kedy Európa zažila, zamestnala okrem zdravotníkov aj policajtov. Okrem samotného bojiska mali najviac práce v okolí diaľnice D1 z Brna do Olomouca, ktorej šesťkilometrový úsek sa premenil doslova na parkovisko. Vodičov smerujúcich z moravskej metropoly tam od piatku až do soboty večera čakali dlhé kolóny.

Katastrofické scenáre, rátajúce s veľkým množstvom dopravných nehôd, sa však nepotvrdili. „Nehody sme v sobotu zaznamenali len tri, no všetky sa zaobišli bez zranení,“ uviedla policajná hovorkyňa Dagmar Bartoníková.

debata chyba