Domus Aurea pre turistov uzatvorili

Talianska vláda oznámila, že s okamžitou platnosťou uzatvára Domus Aurea, veľký palác rímskeho cisára Nerona z 1. storočia n.l.

13.12.2005 11:23
debata

Nedávne prudké prívaly dažďa a s nimi spojené záplavy vzbudili totiž obavy, že vila, ktorá je čiastočne pod úrovňou súčasného terénu, sa môže zrútiť.

 „Nemôžeme zaručiť bezpečnosť pre verejnosť,“ uviedol taliansky minister kultúry Rocco Buttiglione po tom, čo odborníci upozornili na skutočnosť, že prívaly vody zoslabili múry a strechu historickej stavby.  

"Potrebujeme najmenej dva roky a päť miliónov eur, aby sme túto lokalitu uviedli do bezpečného stavu, "zdôraznil minister.

Vyhlásenie prišlo len krátky čas po tom, čo sa na rímskom vrchu Mons Palatinus zrútil staroveký múr, a po vážnych problémoch s Caracallovými kúpeľmi, kde majú turisti zakázaný prístup, dodal Buttiglione. 

Minister má tiež vážne obavy o ďalšiu budúcnosť historických pamiatok v Ríme po tom, čo talianska vláda znížila finančný rozpočet pre rezort kultúry, s čím on osobne nesúhlasí.

Domus Aurea, čiže Zlatý dom s jeho unikátnymi mozaikami, navštívi každý deň približne 1000 turistov – pre verejnosť bol otvorený v roku 1999.
 Nero si dal túto prepychovú vilu vybudovať v roku 64 n.l. po tom, čo mohutný požiar zničil väčšinu Ríma – zatiaľ čo mentálne narušený imperátor si hral na svojej lýre, tvrdia súdobí historici.

Extravagancia tejto vily bila do očí Neronovým nástupcom a tak ju dali zasypať hlinou, aby tak uvoľnili stavebné miesta pre ďalšie rímske pamätihodnosti – napríklad Koloseum. Týmto počinom však Zlatý dom paradoxne zakonzervovali pre ďalšie generácie.

debata chyba