Vesmírna turistika sa môže začať

Britská spoločnosť Virgin Galactic, ktorú založil podnikateľ Richard Branson s cieľom posielať do vesmíru prvých turistov, a americký štát Nové Mexiko oznámili, že dosiahli dohodu, na základe ktorej Nové Mexiko vybuduje štartovaciu základňu pre lety do vesmíru.

15.12.2005 11:31
debata

Projekt bude mať hodnotu 225 miliónov dolárov.

Virgin Galactic tiež prezradila, že už 38.000 ľudí zo 126 krajín zaplatilo depozit pre miesto v jej komerčnom lete s ľudskou posádkou. Medzi nimi je aj akási základná skupina 100 „zakladateľov“, ktorí na úvod zaplatili zálohu 200.000 dolárov. Virgin Galactic plánuje začať s komerčnými letmi do vesmíru koncom roku 2008 alebo začiatkom 2009.

Ako uviedol štátny minister Nového Mexika pre hospodársky rozvoj Rick Homans, konštrukcia štartovacej základne by sa mohla začať začiatkom roku 2007, v závislosti od schválenia úradov pre životné prostredie a civilné lety. Základňa pre štarty vesmírnych letov sa bude budovať prevažne pod zemou na juhu Nového Mexika, v blízkosti raketovej odpaľovacej rampy White Sands Missile Range.
 Virgin Galactic si bude prenajímať zariadenie 20 rokov, pričom ročný nájom sa na úvod stanovil na milión dolárov a postupne bude narastať, aby do konca nájomnej zmluvy pokryl výdavky projektu.

Odborníci predpovedajú, že v nasledujúcich 20 rokoch sa vytvoria tisíce pracovných miest a prihrnú sa stámilióny dolárov súkromných investícií, keďže tento súkromný sektor rozvinie v Novom Mexiku nové komerčné trhy v oblasti vesmírneho priemyslu.

Virgin Galactic je podľa Homansa prvou lastovičkou a za ňou budú nasledovať mnohé ďalšie spoločnosti pre rozvoj vesmírnej turistiky. Financovanie projektu, dodal Homans, zabezpečia miestne, štátne i federálne zdroje.

debata chyba